Vežbanje

ZAUSTAVLJANJE KRVOTOKA, KUPANJE U LEDU, HIJALURON ZA NOGE - ovo su bizarni fitnes trendovi za 2023. godinu na koje upozoravaju lekari! (FOTO)

Lekari upozoravaju da nisu sve preporuke tako zdrave kako što se reklamiraju i da treba biti oprezan.

03.01.2023 10:02

ZAUSTAVLJANJE KRVOTOKA, KUPANJE U LEDU, HIJALURON ZA NOGE - ovo su bizarni fitnes trendovi za 2023. godinu na koje upozoravaju lekari! (FOTO)
shutterstock.com

Ako je suditi po najavama raznih stručnjaka za fitnes i zdrav život ove 2023. očekuju nas brojni trendovi koji promovišu zdrav život. Međutim, lekari upozoravaju da nisu sve preporuke tako zdrave kako što se reklamiraju i da treba biti oprezan kako ne biste imali više štete nego koristi i ugrozili sopstveno zdravlje.

Zaustavljanje krvotoka

Prema očekivanju fitnes stručnjaka jedan od najbizarniji trendova u vežbanju ove godine biće čudna metoda izgradnje mišića podvezivanjem ruku i nogu kako bi se ograničio dotok krvi u ekstremitete.

Na ovaj način se tretira samo onaj mišić koji se trenira jer se veruje da se tako brže i lakše stvara mišićna masa čak i sa manjim težinama, ali i povećava izdržljivost ruku i nogu.

Prema oceni fitnes stručnjaka na ovaj način moguće je postići bolje rezultate čak i sa lakšim treningom. Period držanja podvezanog dela treba da bude što kraći, piše Dejli Mejl.

Međutim, kako upozoravaju lekari ovo je vrlo opasan trend je zaustavljanje krvotoka u određenom delu tela, posebno na ekstremitetima može biti vrlo opasno koliko god kratko trajalo. Zato je najbolje ovaj trend u vežbanju izbeći koliko god vas ubeđivali da je bezbedan i dobar.

Ledena voda

Uranjanje tela u vodu sa ledom nije nikakva novost i ovaj trik koriste profesionalni sportisti. Eksperti za zdravlje tvrde da će ovo biti jedan od najpopularnijih trendova u 2023. godini. Problem je kad u ledenu vodu uroni zdrav i snažan sportista ili kad se na ovo odvaži rekreativac koji ima i neke bolesti ili probleme sa srcem. Fitnes treneri nas ubeđuju da hladan tuš ima brojne benefite po ljudsko zdravlje.

- Kada ste telo izložili hladnoći ceo kardiovaskularni sistem se skuplja, arterije  postaju tanje što pomaže da krv iz vaših mišića lakše izbaci toksine, bol ili upalu. Proces zarastanja povreda je dva do pet puta brži, a na ovaj način se jača i imuno sistem – pojasnio je Aleksandar fitnes trener iz jedne njujorške teretane.

Ako baš nemate dovoljno veliku kadu sa ledom dovoljno je i tuširanje ledenom vodom ujutru. Kad to preživite, prema njegovim rečima, ni jedan problem koji budete imali tokom dana neće vam biti ni blizu tako strašan.

Intenzivan trening

Umesto kardio vežbi na kojima insistiraju gotovo svi sportski stručnjaci u 2023. primat će imati trening visokog intenziteta otpora (HIRT). U pitanju su kratki ali vrlo intenzivni treninzi bez odmora.

- Ovaj način vežbanja je zabeležio najbrži trend rasta u poslednjih nekoliko godina. Pomogao je stotinama muškaraca i žena da za što kraći period postignu svoje ciljeve. Ideja je da za samo pola sata vežbanja nedeljno postignete takve rezultate fizičke snage, kondicije i mišićne mase kao kada vežbate dva sata tri puta nedeljno u teretani. Ja na ovaj način već treniram neke svoje klijente i rezultati su zaista brzo vidljivi – rekao je Kevin jedan od fitnes instruktora koji se specijalizovao za ovu vrstu treninga.

shutterstock.com

Vežbanje kod kuće je sve popularnije

Vežbanje kod kuće

Nakon korone kada smo silom prilika morali da vežbamo kod kuće sve veći broj ljudi odlučio je da ni ne vraća u teretane već da vežbanje nastavi u svom domu. Ovaj trend će se nastaviti i u 2023.  

- Treninzi od 15 minuta bez opreme su u porastu. Verujem da će se ovaj trend nastaviti i ove godine. U pitanju su kratke vežbe niskog intenziteta ali i pad kardio aktivnosti. Ja vam predlažem da kombinujete jedno i drugo. Kardio je važan za naše zdravlje zato kupite sobni bicikl i na taj način obezbedite sebi dovoljno kardio treninga – dodao je Kevin.

Foto: Shutterstock

Ubrizgavanje hijaluronske kiseline u zglobove je isto kao da podmazujete zarđale zupčanike

Hijaluron za zglobove

Poslednjih nekoliko meseci postalo je moderno da se hijaluronska kiselina koja se koristi za brisanje bora ubrizgava u zglobove kako bi se navodno podstaklo lečenje povređenih ili zglobova kod starijih vežbača.

- To vam je kao da stavljate ulje u zarđale zupčanike. Ako ubrizgate hijaluronsku kiselinu nekome ko boluje od artritisa to će verovatno vratiti nešto pokretljivosti vašeg zgloba, imaćete manje bolove ali daleko od toga da se na ovaj način mogu lečiti bolesni i istrošeni zglobovi – rekao je Aleksandar iz Njujorka.

On ne veruje da će ovo masovnije zaživeti kao što nije pokazalo rezultate ni uzimanje kolagena u svrhu lečenja istrošenih zglobova i hrskavice.

Udisanje kiseonika

Infracrvene, kompresovane čizme koje navodno pomažu kod oporavka povreda, jačaju cirkulaciju, poboljšavaju limfnu drenažu i oslobađaju napetost u mišićima biće hit među vežbačima. Bar ovo tvrdi fitnes instruktorka Ana. Ona predviđa i veću upotrebu komora sa kiseonikom poznatim pod imenom kao hiperbarične komore.

Pri tome pritisak u ovim komorama je povećan dva, do tri puta od normalnog kako bi pluća mogla udisati čist kiseonik. Jedini problem je što su ovo užasno skupi tretmani pa će malo ko moći da ih priušti.

Ove godine predviđa se povratak zumbe na velika vrata, popularnost plesa posebno što će fokus biti na mentalnom zdravlju a mnogi ples ne doživljavaju kao vežbanje već kao način da kroz zabavu izbace stres.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)