Vežbanje

7 KORAKA DO SAVRŠENOG TELA! Ovaj mladić izračunao je šta je sve potrebno da bi teretana imala učinka i GDE VEĆINA GREŠI!

Džek Blaj sa Floride je analizirao korake koji direktno utiču na postizanje rezultata i dobijanje vitkog i mišićavog tela.

30.08.2022 22:00

7 KORAKA DO SAVRŠENOG TELA! Ovaj mladić izračunao je šta je sve potrebno da bi teretana imala učinka i GDE VEĆINA GREŠI!
Printscreen Twitter/@TheJackBly

Džek Blaj sa Floride precizno je izračunao da je posle 1.823 treninga u teretani shvatio gde greši. On je svoje iskustvo podelio na Tviteru kako drugi vežbači ne bi pravili iste greške. Kako je rekao, pod njegovim nadzorom je 217 muškaraca uspelo da dođe do vitkog i mišićavog tela, kao i "kraljevskog samopouzdanja".

Prema rečima Blaja, postoji 7 grešaka koje se najčešće prave, kako prilikom vežbanja u teretani, tako i posle treninga, a što direktno utiče na postizanje rezultata.

1. Nedovoljno sna

Prema rečima Blaja, san je izuzetno važan jer morate pružiti šansu svom telu da se oporavi posle treninga. Nedostatak sna utiče na smanjenje energije, što će se odraziti na trening. Manjak sna povećava i osećaj gladi pa to direktno otežava gubitak viška masti iz organizma. Sprečava se i oslobađanje hormona rasta, što pak dovodi do težeg dobijanja mišićne mase. Da biste lakše zaspali i imali kvalitetniji san od savetuje izbegavanje kafe 10 sati pre odlaska u krevet, uzimanje magnezijuma, tuširanje toplom vodom, kao i investiranje novca u kvalitetan krevet.

2. Naglo mršavljenje

Nagli gubitak viška kilograma nije dobro i mnogo je bolje kad se radi postepeno, tvrdi Blaj. Dobar deo težine su mišići, a ne samo masti u organizmu. Ukoliko naglo smršate gubite mišićnu masu koju je posle teško nadoknaditi. Ukoliko se već odlučite za dijetu trudite se da smanjite unos kalorija za 500 u odnosu na ranije. Na taj način ćete postepeno gubiti kilograme, ali ćete maksimalno zadržati mišićnu masu.

3. Nema magičnih suplemenata

Ne postoje magični suplementi. Ljudi troše na hiljade dolara na razne suplemente u nadi da će nadoknaditi nedostatak fizičke aktivnosti i lošu ishranu. U teretani samo 2 suplementa su važna i to kreatin i proteinski prah. Nemojte previše komplikovati.

4. Fokus na važnim stvarima

Prestanite da gubite vreme na nevažne stvari i fokusirajte se na ono što je zaista bitno. Postoje 3 stvari koje će vam pomoći da dođete do cilja a to su:

- 7 do 8 sati sna

- dijeta sa visokim sadržajem proteina

- trening sa tegovima 2-5 puta nedeljno

Zanemarite sve ostalo što ne uključuje ove 3 stvari.

5. Ne preskačite vežbe za noge

Ne preskačite vežbe za noge, one su izuzetno važne. Prilikom treninga nogu stimuliše se oslobađanje velikih količina hormona - testosterona i ljudskog hormona rasta (HGH).

Ta 2 hormona igraju ogromnu ulogu u tome koliko mišića ćete imati i koliko se dobro osećate.

6. Što jednostavnija ishrana

Vežbači često greše kad komplikuju sopstvenu ishranu pokušavajući da budu u savršenom makro-balansu. Nema potrebe za tim. Umesto toga fokusirajte se na sledeće:

- unošenje dovoljno proteina

- postizanje kalorijskih ciljeva

- dobro jesti 80% vremena

Ovo će vam doneti 95% dobiti koju tražite prilikom izgradnje mišićne mase. Držite se ove skale jednostavnosti.

7. Vodite računa o kalorijama

Voditi računa o unosu kalorija na dnevnom nivou je važno posebno dok ste još početnik u vežbanju. Praćenje kalorija ima 3 prednosti:

- shvatićete koliko kalorija ima u hrani

- manja je verovatnoća da ćete se prejedati

- lakše ćete naći zdravije zamene za nezdravu hranu

Učite posebno prvih nekoliko meseci i ne brinite, nećete brojati kalorije do kraja života.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)