Vežbanje

BODIBILDER OTKRIO šta mu se desilo kad nije trenirao 100 dana! Ovo će vas možda iznenaditi! (FOTO)

Nakon ozbiljne povrede Ahilove tetive on je bio primoran da pauzira sa naporima dok mu se noga ne oporavi. Pod nadzorom terapeuta ocenio je da je za 3 meseca izgubio 70 odsto nekadašnje snage.

05.06.2022 18:00

BODIBILDER OTKRIO šta mu se desilo kad nije trenirao 100 dana! Ovo će vas možda iznenaditi! (FOTO)
shutterstock.com

Bodibilder Met Morsia zbog povrede Ahilove tetive morao je da pauzira punih 100 dana sa treninzima.

On je imao rupturu Ahilove tetive koja spada u jednu od najtežih sportskih povreda. Najčešće nastaje kod profesionalnih sportista kao rezultat dugotrajne upale i kao posledica nedovoljne fizičke pripreme i zagrevanja. Evo kako je izgledao pre povrede i nakon pauze sa treninzima od 3 meseca.

Rizik od pogoršanja povrede

Tokom ovih 100 pauze kao je objasnio u svom video snimku izgubio je dosta snage, ali ne želi da rizikuje još goru povredu.

- U ovom trenutku korist nije vredna rizika da pogoršam inače teško stanje posle povrede. Moj terapeut me je upozorio da bih povratkom treniranju u punom kapacitetu kao ranije previše rizikovao. Zato mi savetuje lagane pokrete. Iskren da budem ljut sam, ali ne želim da rizikujem. Pokušavam da budem strpljiv, ali mi je sve teže da čekam da se potpuno oporavim – iskren je bio Met.

On je rešio da pod nadzorom terapeuta u teretani proveri koliko je snage izgubio za prethodna 3 meseca pauze.

Posle obilnog doručka od jaja i slanine on se zaputio u teretanu prvi put posle 100 dana. Trening je po preporuci svog terapeuta započeo sa laganim vežbama za noge sa minimalnim opterećenjem.

- Lagane vežbe baš nisu moj stil, ali moram da vodim računa – požalio se on.

Usledilo je mrtvo dizanje, ali sa širim stavom nogu kako bi smanjio opterećenje na Ahilovu tetivu. Sa težinom tegova koje inače podiže kao od šale sada je mogao da uradi samo 3 ponavljanja što je daleko ispod njegovog proseka.

Izgubio 70 odsto snage

Terapeut koji je nadgledao njegovo vežbanje tešio ga je da je oporavak Ahilove tetive dug proces koji zahteva vreme.  

- Terapeut me je upozorio da ne pritiskam sebe previše jer nova povreda Ahilove tetive u trenutku dok stara još nije zalečena može da bude vrlo opasna, a šteta trajna. Moram da budem pažljiv prema sopstvenom telu, a to je nešto na šta nisam navikao – bio je iskren Met.

Trening je završio sa 3 serije po 10 ponavljanja sa tegovima od 100 kilograma što mu je inače tek zagrejavanje.

- Ovo je 30 odsto mog maksimuma, dakle, vrlo, vrlo lagano. Ne boli me toliko jako koliko sam očekivao. Malo osećam leđa jer nisam trenirao gotovo tri meseca – dodao je Met.

Kako je rekao postepeno će povećavati težinu kako bi Ahilova tetiva imala šansu da se prilagodi i ojača. Veruje da će ovim tempom uspeti da se u potpunosti vrati nekadašnjim treninzima do kraja leta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)