Vežbanje

NAJBOLJI NAČIN DA SMRŠATE JE POMOĆU STEPENICA! Ali nema potrebe da se uz njih penjete, evo šta je posredi!

Ukoliko ste dobili nekoliko kilograma viška tokom zime, ne brinite ništa, Srećna Republika ima odlično rešenje za vas.

29.04.2022 16:00

NAJBOLJI NAČIN DA SMRŠATE JE POMOĆU STEPENICA! Ali nema potrebe da se uz njih penjete, evo šta je posredi!
shutterstock.com

Leto nam uveliko kuca na vrata, a mi smo nabacili koji kilogram viška i to baš tokom uskršnjih praznika. Iako nam se čini da je to tek poneki kolač, sok, slatkiš, sladoled, omiljena pasta ili roštilj, nema tog opuštanja koji neće ostaviti posledicu na našem telu.

Baš kao što je lako dobiti neko kilo viška, tako je izuzetno teško skinutii ga.

Šta kad se kilaža poveća

pexels.com

Najveći strah za one s kojim kilogramom viška jeste vaga

Kilo po kilo, i nekako svako naredno leto sačekamo sa, ne toliko atraktivnih, 4-5 kg viška. Nikako ne znamo kako se to desilo, jer nismo se prejedali, niti smo jeli sve što nam padne pod ruku, a opet pomisao na naše telo u kupaćem kostimu čini da nam se momentalno zgrči želudac.

Pored redukcije ishrane, koja je obavezna, veoma je bitno vežbanje, a jedan od najboljih načina uklanjanja suvišnih kilograma jeste upravo spuštanje niz stepenice.

Da, dobro ste pročitali. Baš kao što mnogi od nas misle da je penjanje uz stepenice izuzetno dobro za našu kondiciju i proces mršavljenja, jer tako “silimo” sebe na veći teret baš kao u u teretani, stručnjaci smatraju obrnuto.

Evo u čemu je tajna

pexels.com

Bilo kakav trening je ključan za dobro zdravlje organizma 

Doktor Majkl Mozli je za “The Daily Mail” istakao jednu metodu koja pomaže u gubitku viška kilograma. Zove se “ekscentrična vežba”, i uprkos imenu, ne podrazumeva ništa komplikovano ili neobično.

„Ekscentrično” dolazi od latinskog jezika, što se može prevesti kao nešto „iz centra”, a reč je o pokretu u kojem istežete mišić, a ne zatežete ga. Na primer, ako podignete težak kofer, stegnete mišiće na ruci, ali dok ga polako spuštate nazad na pod, istežete ruku, što predstavlja ekscentričan pokret.

Takvi pokreti pomažu u izgradnji mišića kao što je pokazao nedavni eksperiment istraživača sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta “Edith Kauan” u Australiji.

Značaj silaska niz stepenice

Pixabay

Stepenice kao vid vežbe

Volonteri koji su učestvovali u studiji uradili su seriju penjanja i spuštanja niz stepenice. Smatrali su da je hodanje uz stepenice daleko izazovnije, ali veliko iznenađenje je bilo to što su, po gotovo svim merilima, najviše koristi imali volonteri koji su silazili niz stepenice.

Oni su izgubili najviše kilograma, imali su najveće poboljšanje krvnog pritiska, kao i količinu holesterola i nivoa šećera u krvi.

S druge strane oni su poboljšali i snagu i jačinu kostiju.

Vežba sedanja i ustajanja

Pixabay.com

Silazak bitniji od penjanja

- „Ekscentrična vežba” čini više mikroskopske štete. Međutim ne mislim na oštećenje kao što je povreda mišića. Govorim o mikroskopskim efektima. To stimuliše hormonski odgovor tela, a to u kombinaciji sa ishranom, odmorom i spavanjem u narednih nekoliko dana, znači da onda ponovo gradite mišiće i vratite ih na novi, viši i jači nivo - kaže Toni Kej, profesor biomehanike na Univerzitetu Northampton.

On ističe, da identičnu prednost za mršavljenje i jačanje kostiju, kao silazak niz setepenice ima i jednostavna vežba koja se sastoji iz sedanja i ustajanja.

- Polako se spuštajte u stolicu i to tokom 3-5 sekundi, a zatim ponovo brzo ustajte. Uradite to najmanje 10 puta, ali je idealno da radite dok ne osetite iscrpljenje. Ako ste već u odličnoj formi, možete da pokušate da to uradite i na jednoj nozi - ističe Kej. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)