Dijeta

Šta jede ZLATNA IVANA! Ovako se hrani najbolja srpska atletičarka!

Osim sporta i napornih treninga za njen uspeh i savršeno telo zaslužna je i zdrava ishrana. Otkrivamo kako izgleda dnevni meni Ivane Vulete

20.08.2022 09:00

Šta jede ZLATNA IVANA! Ovako se hrani najbolja srpska atletičarka!
Profimedia.rs

Ivana Vuleta (32) ponovo je obradovala Srbiju osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Minhenu. Najzgodnija i po mnogima i najlepša srpska atletičarka godinama važi za ženu sa savršenim telom. Kako je više puta isticala, za njen izgled, osim naravno sporta i svakodnevnih treninga, zaslužna je i zdrava ishrana. Velika podrška joj je i suprug Marko Vuleta po zanimanju profesor sporta, fitnes trener i nutricionista uz koga je dodatno naučila sve o zdravoj ishrani.

Srećna republika otkriva kako se hrani najbolja srpska atletičarka i izgleda njen svakodnevni meni.

Voće nikako za večeru

Ivana je kao vrhunski sportista pre svega izuzetno disciplinovana. Kako ističu stručnjaci, za Ivanu kao skakačicu najvažnija je brzina. Zato se preporučuje minimum masti odnosno najmanja telesna masa u odnosu na mišićnu. Ona to postiže izbalansiranom ishranom koja sadrži sve što joj je potrebno za naporne pripreme i takmičenja.

- Ishrana ima direktan uticaj na rezultate. Vodim računa o tome šta unosim u telo. Ima ljudi koji vode računa o tome, pogotovo kada putujemo bez prestanka, onda moram da znam šta tačno uzimam. Imala sam problema sa bakterijama, ispravila sam ishranu, a onda sam imala problema sa ciklusom, bila sam anemična, nedostajalo je gvožđa... Prilično sam disciplinovana - rekla je ona jednom prilikom za medije.

Ivana dan započinje lakim doručkom, za užinu jede voće i povrće, a za ručak najčešće meso od ribe do bifteka, piletine i izuzetno zdrave ćuretine. Za večeru pojede tanjir čorbe, a posle napornih treninga obavezno popije proteinski šejk.

- Greška koju svi prave je da jedu voće za večeru. To ne bi trebalo da se radi. Ili doručak ili rana užina. Najbolje je sezonsko voće i povrće s tim ne možemo pogrešiti. Kad imam slobodan dan, ako mi težina dozvoljava za užinu pojedem voćnu salatu – otkrila je jednom prilikom najbolja srpska atletičarka.

Markov plan

Za Ivanin savršen izgled i osvajanje još jedne u nizu zlatnih medalja dobrim delom zaslužan je i njen suprug Marko Vuleta. Kao nutricionista on ima sjajne savete za gubitak viška kilograma.

- Jedite redovno. Preskakanje obroka može voditi ka povećanom lučenju grelina (hormona gladi) i često vodi ka prejedanju i većem unosu kalorija. Jedite što više namirnica koja su bogate vlaknima. Iako možda niste ljubitelj povrća, trudite se da unosite makar salate uz obroke. Ukoliko ni to nije opcija, probajte sa dodavanjem vlakana u obroke, poput npr. psilijum ljuspica. Sem što će obogatiti crevnu floru usporiće vam varenje hrane i dati osećaj sitosti – napisao je Marko na svom Instagram nalogu.

Što više vode

Kako je naglasio Marko, fizička aktivnost je neophodna.

- Ne morate ići iz krajnosti u krajnost. Ako ste potpuno neaktivni lagana šetnja svakodnevno može napraviti lep korak ka gubitku kilaže. I naravno pijte više vode. Dehidratacija vodi ka remećenju hormona i čest ishod je konzumiranje veće količine kalorija iako ste zapravo bili samo žedni – dodao je on.

Za kraj je preporučio da se isplaniraju obroci jer kad imate plan koji treba da sledite, mnogo je veća šansa da ćete ga se zapravo pridržavati.

- Možete koristiti niz drugih korisnih trikova kao što je obrok iz manjih tanjira, izbacite slatkiše iz kuće i žvaćite sporije kako bi mozak imao vremena da obradi signal kada ste zapravo siti – otkrio je muž najlepše srpske atletičarke.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)