Vežbanje

EVO KAKO PILATES UTIČE NA TELO: Jednostavnim vežbama osnažite um i izdržljivost u intimnim odnosima (FOTO)

Praksa stara 100 godina može biti pravo isceljenje i učiniti da se osećate se mlađe, savetuju stručnjaci.

18.02.2023 10:01

EVO KAKO PILATES UTIČE NA TELO: Jednostavnim vežbama osnažite um i izdržljivost u intimnim odnosima (FOTO)
Pixabay

Starenje je neizbežan proces kroz koji svi pre ili kasnije prolazimo a mnogo je onih koji pokušavju da pronađu eliksir za mladost, te je tako što duže zadrže. Činjenica je da godine ne možete zaustviti, niti bore, koje će se pre ili kasnije pojaviti, ali ono što možete da uradite za svoje telo jeste da pazite na njegovo zdravlje, a nema boljeg načina od fizičke aktivnosti.

Zbog dobre forme većina se odlučuje na kardio treninge ili one jačeg intenziteta, međuti, prema savetu stručnjaka pilates je bolji izbor za osnaživanje celog tela. On jača naše mišiće i pokreće nas. 

Shutterstock

Pilates ne zahteva posebne uslove, dovoljno je da imate prostirku

Instruktorka Ebi Meklahlan je za britanski Ekspres otkrila kako pilates deluje kao antiejdž vežba, dok u lečenju i rehabilitaciji ima dugu praksu čak 100 godina. Njen tvorac je Džozef Pilates i ona je u početku bila namenjena zatvorenicima, kako bi razvili mišićnu snagu u logoru na ostrvu Man, međutim, pilates je progresivno napredovao, te je sada uveden kao jedan od programa vežbanja u mnogim teretanama  širom sveta.

Pilates je više od vežbe

Ebi napominje da pilates nije tipična vežba fizičke kondicije, te da je to vežba uma i tela, zapravo usklađivanje disanja sa telom. Joga je slična ovoj vežbi s tim što se kod nje povezuje disanje sa pokretima sa višom svešću. Za potpunu transformaciju tela je i sam tvorac ove vežbe savetovao da je dovoljno 30 sesija koje će dovesti do potpunog preoblikovanja. 

shutterstock.com

Boravak pored kompjutera može izazvati loše držanje i bol u leđima

Fokus cele vežbe je na kičmenom stubu. Ne preporučuje svima, odnosno, poželjno je konsultovati se sa zdravstvenim radnicima pre nego što se za nju odlučite ukoliko imate problem sa kičmom ili držanjem.

Loše držnje može oslabiti mišiće

Pogrbljeno držanje koje imaju najčešće oni koji rade za računarom, nošenje teških dečijih torbi može da oslabi mišiće na leđima što dovodi do problema sa zglobovima i diskovima. Pilates utiče na jačanje dubokih posturalnih mišića te podizanja svesti o tome kako čovek stoji drži kičmu, glavu, kukove. Svest je dovoljna da poboljša držanje kao i snaga izgrađena vežbama koje će podržati kičmeni stub. Pilates najviše utiče na jačanje jezgra i gluteusa. 

Instruktorka Ebi je preporučila ovu vežbu naročito u starosti jer nema negativnog uticaja ni na zglobove ni generalno na telo, a svakako će pozitivno uticati na psihofizičko zdravlje, kako ravnotežu, gustinu kostiju tako i na kognitivne sposobnosti. 

Pored toga, pilates može poboljšati i seksualni žvot kroz fokusiranje na karlicu, povećnu kondiciju i izdržljivost. 

Pilates ne zahteva posebne uslove. Sasvim je svejedno radite li ga kod kuće ili u teretani, dovoljna vam je stolica ili prostirka. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)