Dijeta

ŠTA JE KETO DIJETA? Ovo su prednosti i mane najpopularnijeg režima za mršavljenje (FOTO)

Svaki organizam zahteva određenu ishranu pa pre svake odluke za biranje režima konsultujte stručno lice.

12.02.2023 10:01

ŠTA JE KETO DIJETA? Ovo su prednosti i mane najpopularnijeg režima za mršavljenje (FOTO)
shutterstock.com

Ishrana koja donosi dobre rezultate je ona koja je izbalansirana i kontrolisana. U današnjem modernom svetu preveliki je pritisak na sve nas da budemo vitki i atraktivni ali vše od toga je važnije da budemo zdravi. Oni koji su barem malo upućeni u trend sprovođenja keto dijete znaju da se radi barem kako tvrde neki stručnjaci o zdravoj dijeti, pomoću koje se gube kilogrami, grade mišići ali i dobija energija. 

Šta je Keto dijeta?

Keto dijeta je režim ishrane baziran na izbacivanju ugljenih hidrata koji se menjaju mastima. Originalan naziv je ketogena dijeta a stanje u koje dovodimo telo nakon smanjenja unosa ugljenih hidrata naziva se ketoza. U tom stanju naš organizam efikasno koristi masti kao izvor energije. Kako navode neke stranice za vežbanje i fitnes, da bi ova dijeta bila efikasna, unos ugljenih hidrata se smanjuje na svega 50 g po danu.

Šta dijeta podrzumeva?

Odnos namirnica odnosno makronutrijenata koje unosimo, trebalo bi da bude u razmeri 50 odsto masti, 30 do 40 odsto proteina  i ostalo ugljeni hidrati čiji je izvor isključivo povrće. Od hrane je dozvoljeno unositi jaja, meso (šunka, biftek, piltina, ćuretina, slanina i crveno meso), zatim puter, neprerađeni sir (mocarela, kozji), zdrava ulja, povrća sa manje ugljenih hidrata poput pradajza, luka, paprike i zelenog povrća.

pexels.com

Dijeta podrazumeva odricanje od određenih namirnica ali dugoročno daje dobre rezultate

Koje namirnice treba izbegavati?

Ovo se verovatno neće dopasti mnogima jer bi hrana koju svakodnevno konzumiramo trebalo da izostane sa našeg stola. Ne treba posebno napominjati da tu prvo spadaju slatkiši u kojima je procenat ugljenih hidrata najveći, zatim testenina, skrob, žitarice i pasulj. Od povrća treba izbegavati korenasto kao što su krompir jer sadrži skrob ali i šargarepu. Nezdrave masti od kojih najviše ima u majonezu i sličnim "fast fud" dodacima trebalo bi da se naširoko izbegavaju.

Prednosti i mane keto dijete

Keto dijeta može imati sjajne prednosti navodi enterobiotik.rs, kako za zdravlje srca, gubitak težine i mentalne kondicije tako i čiste kože. Ipak, da bi telo prešlo u stanje ketoze kako se navodi, zbog drastičnog smanjenja unosa ugljenih hidrata, ipak može se suočiti sa mnogim nuspojavama dok se prilgaođava novom režimu ishrane.

Jedan od najočiglednijih negativnih simptoma sa kojima se može susreti svako ko se odluči za ovu dijetu jeste zatvor ili dijareja, te velikih promena u procesu varenja hrane.

Foto: Shutterstock

Ova dijeta može u početku izazvati probleme sa mučninom i varenjem

Pošto se smanjuje unos vlakana koji je sastavni deo voća i povrća javlja se zatvor i problem sa pražnjenjem. Ugljenim hidratima je potrebno mnogo vode za skladištenje dok mastima nije, pa u prvih par nedelja može se očekivati gubljenje vode i to 3-7 litara vode. Ako su vam stolice suve, hidrirajte se redovno.

Zašto je na duže staze keto dobar?

Kada se završi ovaj proces tranzicije, ovakav režim je kasnije dobar za naš organizam jer hrani crevne bakterije a naš crevni mikrobiom je ispunjen trilionima bakterija koje pored metabolizma i probave utiču i na naše raspoloženje i funkciju mozga. Pošto na keto dijeti izbegavamo šećere, to je odličan način da se crevni sistem i zaštiti, jer šećer oslabljuje crevnu barijeru, što može dovesti do upala creva ili neke imunološke reakcije. Reduciranje, odnosno izbacivanje šećera iz ishrane će svakako poboljšati zdravlje probavnog trakta i sveukupno zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)