Odrasli

UPOZORENJE STOMATOLOGA: Šest trendova za koje smo mislili da izbeljuju zube u stvari ih uništavaju! (FOTO)

Jabukovo sirće, biljno mleko, voda sa limunom se smatraju izuzetno zdravim ali prema rečima stomatologa oštećuju zube i mogu dovesti do ozbiljnih problema.

06.02.2023 16:01

UPOZORENJE STOMATOLOGA: Šest trendova za koje smo mislili da izbeljuju zube u stvari ih uništavaju! (FOTO)
Shutterstock

U eri svakodnevne promocije savršenog izgleda blistavo beli zubi postali su jedan od glavnih aduta lepote. Na društvenim mrežama svako malo se pojavi neki novi trend i način kako da kod kuće učinite da vaši zubi postanu blistavo beli.

Međutim, kako upozoravaju stomatolozi postoji šest trendova koji se predstavljaju kao zdravi a zapravo mogu da vam unište zube.

Pixabay.com

Jabukovo sirće može biti vrlo opasno za zube posebno ukoliko se pije svaki dan

Šta treba izbegavati?

Kako je objasnio dr Pajal Bajez vodeći stomatolog i direktor klinike Kuest dental u Ipstviču, ne morate u potpunosti da prestanete sa ovim navikama posebno ukoliko smatrate da mogu biti korisni po vaše ukupno zdravlje.

- Ispijanje jabukovog sirćeta i vode, tople vode s limunom, izbeljivanje zuba aktivnim ugljem samo su neki od vrlo popularnih trendova koji nisu dobri za vaše zube. To ne znači da treba u potpunosti da ih izbacite iz svoje rutine već treba da se pobrinete da ih radite na zdrav način koji će sačuvati vaše zube – rekao je on za britanski Dejli mejl.

Dr Bajez je naveo šest vrlo popularnih trendova koji mogu biti opasni za zube.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je napravljeno prirodnom fermentacijom šećera koji je prisutan u jabukama. Reklamira se za kao prirodna način za bolje varenje, jačanje imuniteta i zdravije srce.

- Jabukovo sirće može da ponudi neke prednosti vašem zdravlju ali je istovremeno može biti vrlo štetno za vaše zube posebno ukoliko ga pijete svakog dana. Sirće je izuzetno kiselo i može da ošteti  zubnu gleđ koja je od ključnog značaja za zdravlje zuba. Jabukovo sirće može da ostavi žute naslage na zubima – istakao je dr Bajez.

shutterstock.com

Voda s limunom može da ošteti zubnu gleđ

Mućkanje ulja

Mućkanje ulja u ustima je drevna ajuvedstka metoda kojom se pročišćava telo. Navodno izvlači toksine kroz desni i usta a za mućkanje se najčešće koristi mlako kokosovo ili maslinovo ulje. Kako tvrde zagovornici ove teorije ulje koje se mućka u ustima sprečava propadanje zuba, ublažava loš zadah i čini desni jačim.

- Nema dokaza da je ova praksa dobra za vaše zube. Naprotiv, pojedini stručnjaci tvrde da je vrlo loša jer može da pojača pojavu karijesa ili dovede do pogoršanja bolesti desni – naglasio je dr Bajez.

Voda s limunom

Topla voda s limunovim sokom koja se pije ujutru na prazan stomak potpuni je hit u celom svetu. Navodno pomaže kod detoksikacije organizma, jača imunitet, poboljšava izgled kože čak pomaže telu da brže i lakše apsorbuje gvožđe. Limun sadrži dosta vitamina C koji pomaže kao preventiva protiv infekcija.

- Ako svako jutro pijete vodu sa limunom to može da dovede do oštećenja zuba i karijesa zbog visokog sadržaja limunske kiseline. Osim toga, može da izazove žgaravicu, mučninu kao i da aktivira refleks za povraćanje. Da biste izbegli oštećenje zuba vodu sa limunom pijte na slamku kako limunska kiselina ne bi došla u dodir sa zubima i oštetila ih. Stavljajte manje limuna a više vode koja će biti manje kisela i više će prijati vašem organizmu – istakao je Bajez.

shutterstock.com

Bademovo i druge vrste mleka na biljnoj bazi ne sadrže kalcijum koji je neophodan za zdravlje zuba

Sokovi za čišćenje

Sokovi za čišćenje takođe su vrlo popularni među zagovornicima zdrave ishrane iako stručnjaci tvrde da ne nude hranljive sastojke organizmu koje su mu potrebne. Konzumiranje velike količine soka tokom dužeg vremenskog perioda može imati štetne posledice po vaše zube.

- Visok sadržaj šećera koji se nalazi u ovim sokovima može da podstakne stvaranje karijesa. Takođe, važno je napomenuti da bakterije koje se prirodno nalaze na zubima nakon ispijanja ovog soka mogu da da dovedu do bolesti desni – rekao je on.

Biljno mleko

Prema nekim istraživanjima skoro polovina Amerikanaca i Britanaca pije biljno mleko umesto kravljeg. Iako mleko od ovsa, badema ili soje sadrže manje masnoće nego kravlje mleko svakodnevna upotreba biljnog umesto kravljeg mleka može da dovede do nedostatka kalcijuma u organizmu koji je neophodan za zdravlje zuba.

- I ne samo kalcijum već i drugi nutrijenti koji se nalaze u kravljem mleku a koji su izuzetno važni za zdrave i jake zube i kosti. Određena biljna mleka kao što je sojino mogu izazvati veću proizvodnju bakterija u ustima i šest puta više kiseline nego obično kravlje mleko što za posledicu ima oštećenje zuba i pojavu karijesa – upozorio je stomatolog dr Bajez.

Pixabay

Redovna higijena je ključna za zdravlje i lepotu vaših zuba

Aktivni ugalj

Aktivni ugalj i paste na njegovoj bazi postale hit na društvenim mrežama zato što navodno izbeljuju zube. U promociju su se uključile i neke poznate ličnosti što je dodatno pojačalo prodaju ovih preparata. Smatra se da aktivni ugalj uklanja mrlje tako što nečistoću vezuje za svoju površinu.

- Potrebno je mnogo više istraživanja da bi se dokazalo da aktivni ugalj zaista može da izbeli zube. Primećeno je pasta na ovoj bazi ima abrazivna dejstva što oštećuje zubnu gleđ. Da biste izbegli oštećenja ovu pastu nemojte koristiti više od dva puta nedeljno kako biste sačuvali svoje zube. Redovna higijena je ključna za zdravlje i lepotu vaših zuba – naglasio je dr Bajez.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)