Odrasli

EVO ZAŠTO NAM S GODINAMA ZUBI ŽUTE: Dosad smo znali da je crno vino krivac, ali jedna činjenica zaprepašćuje!

Dugo se zna da je crno vino odgovorno za ostavljanje tamnih fleka na zubima, međutim, to isto čini i belo, baš kao i mnoge druge namirnice.

23.12.2022 19:01

EVO ZAŠTO NAM S GODINAMA ZUBI ŽUTE: Dosad smo znali da je crno vino krivac, ali jedna činjenica zaprepašćuje!
shutterstock.com

Možda ste pažljivo birali hranu koju ćete jesti jer ste u poslednje vreme nabacili koji kilogram viška i to je bilo u redu sve dok se niste nasmejali, a onda sve "počastili žutim osmehom". Naravno, znate da zubi koji su promenili boju i te kako mogu da unište i osmeh i nečiji izgled, međutim, koliko god vodili računa o ličnoj higijeni neke namirnice jednostavno utiču na zubnu gleđ i utiče na to da ona počne da tamni i žuti. 

Vino, i to i crno i belo 

Iako ste možda raspoloženi za čašicu crnog vina u večernjim satima sa prijateljima ili ste čuli da ono pozitivno utiče na krvnu sliku, trebalo bi da znate da vino čini zube žutima, i to podjednako i crno i belo, što je prilično zaprepašćujuće. Razlog za to supstanca tanin, polifenol koji daje gorki ukus i uzrokuje žute mrlje.

Kafa

Bez ovog napitka mnogi ne mogu da započnu dan, ali svi bi trebalo da znaju da je on jedan od najtamnijih napitaka i da i u sebi sadrži tanin koji "oduzima" blistav osmeh. Zbog toga je važno da nakon ispijanja kafe operete zube.

Foto: Shutterstock

Kafa je omiljeni napitak mnogima, ali i uzročnik žutih zuba

Kari

Taj magičan začin, koji potiče iz Indije, koristi se kao dodatak mnogim jelima i zbog svoje žute boje i jake arome obogaćuje jelo. Međutim, isto tako će se boja začina zadržati i na zubima, pa je zbog toga obavezno da nakon konzumiranja takvih namirnica vodite računa o higijeni.

Sos od paradajza

Sos od paradajza mnogima je omiljeni dodatak jelima, naročito u nekima poput pasti, međutim, treba znati da ta namirnica ne zbog boje, ali kiseline koju sadrži, može izazvati žute mrlje na zubima.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je zdravo jer obiluje vitaminima koji hrane naše telo. Često nam dobro dođe kao osveženje nakon napornog rada, međutim, njegova intenzivna boja se zadržava na zubnoj gleđi čineći je žutom.

unplash

Bobičasto voće se ubraja u zdrave namirnice ali njihova intenzivna boja se zadržava na zubnoj gleđi 

Gazirana pića

Gazirani napici su puni šećera koji može prouzrokovati karijes. Međutim, sokovi koji su svetle ili fluorescentne boje u sebi sadrže veliku količinu kiselina koja prouzokuje "žuti osmeh".

Cvekla

Koliko je to povrće zdravo nije potrebno govoriti jer je bogato vitaminima i mineralima koji su našem organizmu neophodni. Međutim, isto kao što će se boja cvekle zadržati na vašim prstima tokom sečenja, tako je i sa zubima.

Pixabay.com

Nakon konzumiranja namirnica s intenzivnom bojom najbolje je odmah oprati zube, savetuju stručnjaci

Čaj

Svi znaju koliko taj napitak blagotovorno utiče na čitav organizam, pogotovo u periodu prehlade. S druge strane, kroz istoriju je korišćen za farbanje tkanina, pa čak i kose, pa isto tako deluje i na zube. Zbog toga je važno povesti računa o higijeni zuba nakon konzumiranja.

Soja-sos

Bez ovog sosa mnoga jela ne mogu se zamisliti, a naročito je rasprostranjena njegova upotreba širom Azije. Zbog svoje egzotične arome mnogima je posebno omiljen, međutim, većina soseva ne dobija se prirodnim procesom, već dodavanjem hlorovodonične kiseline koja oštećuje zubnu gleđ.

VIDEO BONUS:

Komentari (0)