Odrasli

PREDMETI KOJE SVI IMAMO KOD KUĆE PUNI SU BAKTERIJA: Oprez, koristimo ih svakodnevno a ni ne slutimo koliko su opasni! (FOTO)

Doktor Džordan Hejvort upozorio je na opasnost po naše zdravlje kojoj se svakodnevno izlažemo.

07.02.2023 10:01

PREDMETI KOJE SVI IMAMO KOD KUĆE PUNI SU BAKTERIJA: Oprez, koristimo ih svakodnevno a ni ne slutimo koliko su opasni! (FOTO)
Shutterstock

Higijena u domu je jedan od osnovnih preduslova za zdravlje ukućana. Međutim, koliko god se trudite da vašu kuću održavate čistom i urednom morate znati da u njoj postoje predmeti koji su prepuni bakterija.

Kako je na Tik Toku upozorio lekar dr Džordan Hejvort postoji 10 predmeta u svakom domu na kome se nalazi najviše bakterija.

- Gotovo 70 odsto ljudi te predmete ne čisti dovoljno. Ukoliko se razboleti samo jednom mogli biste da imate ozbiljne probleme poput iritabilnih creva celog života – upozorio je on.

Najprljaviji predmeti

Dr Hejvort je nabrojao 10 najprljavijih stvari u kući i objasnio zašto su one leglo bakterija.

Cipele

- Cipele su izuzetno prljave jer na đonovima ostaje gomila prljavštine koju potom unosimo u svoju kuću. Zbog toga je najbolje skinuti ih pred ulaznim vratima i po mogućstvu ih ne unositi u dom. Na 45 odsto testiranih cipela pronađene su bakterije koje mogu biti uzrok stomačnih tegoba i pojave kolitisa odnosno otoka i upale sluznice creva – upozorio je on.

Mikrotalasna pećnica

Kako ne biste rizikovali kontaminaciju hrane bakterijama poput ešerihije koli ili salmonele mikrotalasnu pećnicu morate redovno da čistite.

Krpe za sudove

Prema rečima dr Hejvorta, među najprljavije predmete u kući spadaju i kuhinjske krpe. Domaćice ih najčešće koriste za brisanje radne ploče i drugih površina u kuhinji a potom ih mokre ostavljaju u sudoperi gde postaju pravo leglo zaraze.

Aparat za kafu

Aparat za kafu je još jedan potencijalni izbor zaraze i bolesti jer se u njemu mogu razmnožavati bakterije i buđ. Savetuje se da ga pre upotrebe obavezno isperete mešavinom alkoholnog sirćeta i vode koja ubija bakterije i buđ.

shutterstock.com

Neophodno je u kuhinji koristitmdve daske jednu za meso a drugu za sve ostalo

Daske za sečenje

- Da biste izbegli kontaminaciju hrane trebalo bi da u kuhinji koristite najmanje dve daske za sečenje. Jedna treba da bude samo za meso a druga za sve ostalo – upozorio je pomenuti doktor.

Takođe, prema istraživanju američke Službe za inspekciju i kontrolu hrane (USDA) najbolje je baciti dasku za sečenje pre nego što se previše istroši jer se u pukotinama mogu zadržati bakterije.

Frižider

Prema rečima dr Hejvorta frižider treba temeljno očistiti i oprati barem jednom mesečno kako bi se sprečilo zadržavanje bakterija na mesti gde se čuva hrana.

Peškiri

U svom video snimku na Tik Toku dr Hejvort je naglasio da je veoma važno imati odvojene peškire za tuširanje i pranje ruku. Preporuka Instituta za čišćenje je baciti ručnik u pranje nakon tri korišćenja.

Prekidači i kvake

- Razmislite o tome da operete ruke sledeći put kada pritisnete prekidač za svetlo ili dodirnete kvaku. Obe stvari su prekrivene bakterijama – rekao je on.

Pixabay.com

Koliko god da volimo kućne ljubimce moramo voditi računa o higijeni zbog našeg ali i njihovog zdravlja

Daljinski upravljači

Prema istraživanju, prosečan kućni daljinski upravljač za televizor može imati do 20 puta više bakterija od vaše WC školje. Razmislite o tome.

Kućni ljubimci

- Teško je odoleti maženju s kućnim ljubimcima ali obavezno posle toga operite ruke. Poznato je da mačke i psi ližu svoje zadnjice a potom vas ližu po rukama i licu što treba izbegavati. Igračke, posude za hranu i vodu, kao i posip za mačke prepuni su bakterija zato ih redovno čistite zbog vašeg ali i zdravlja vaših ljubimaca – objasnio je dr Hejvort.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)