Tetka Saveta

KOLIKO ČESTO TREBA BRISATI PODOVE? Možda će vas ovaj podatak potpuno zaprepastiti!

Stručnjaci tvrde da postoje mnoga pravila koja je potrebno ispoštovati da bi se dobili zaista čisti podovi.

21.11.2022 11:01

KOLIKO ČESTO TREBA BRISATI PODOVE? Možda će vas ovaj podatak potpuno zaprepastiti!
Foto: Shutterstock

Iako čišćenje kuće mnogi stručnjaci svrstavaju u neku vrstu terapeutskog posla, on nekada može da bude veoma naporan. Kada se čišćenje obavlja na nedeljnom nivou, taj ritam je nekako i prihvatljiv, međutim, kada uslovi zahtevaju da se to radi češće, može se desiti da to postane omražen posao. Međutim, stručnjaci za održavanje higijene kuće tvrde da i u toj oblasti života postoje neke zakonitosti i to i kada je u pitanju učestalost ribanja, ali i kupovina krpa za ribanje.

Koliko često treba brisati podove?

Ne postoji univerzalni odgovor koji će rešiti dilemu koliko često treba brisati podove u kući. Međutim, Horhe Leiva, vlasnik kuće i servisa za čišćenje u Hjustonu, kaže da je potrebno barem jednom nedeljno prebrisati podove, naročito tamo gde je veća verovatnoća da će oni biti uprljani. Naravno, on savetuje da pre brisanja treba usisati pločice, parket, ali i sve ostale površine kako se sa njih ne bi raznosila prašina i prljavština. Ukoliko ste neko ko zaista drži do čistoće, naravno da je brisanje neophodno i više puta tokom nedelje.

Pravilo je da ako u kući boravi više osoba, velika je verovatnoća da će podovi biti zaprljaniji, ali to opet zavisi od pojedinca, odnosno od toga kako se ko ophodi prema higijeni jer nekada pokazatelj čistoće nije to koliko osoba boravi u kući.

pexels.com

Ribanje podova zna da bude težak posao 

Šta je važno prilikom brisanja?

Usisavanje je neophodno pre brisanja podova kako se ne bi širile klice. Osim toga, krpa s ravnom podlogom i nekoliko jastučića je najbolje rešenje za čist pod, savetuju stručnjaci. Pre čišćenja je dobro pokupiti mrve ili dlake koje su okom vidljive, što će pomoći da podovi budu i čistiji i da ih lakše prebrišete. Ukoliko uočite kapljice nekakvih mrlja najbolje je očistiti ih odmah kako ne biste oštetili pod vodom. Za potpunu higijenu doma najbolje je koristiti dva otirača i to jedan ispred vrata a drugi unutra.

Kupovina krpa za čišćenje

Mnoge domaćice koriste jastučiće na brisaču koji su jednokratki, što, prema savetima stručnjaka, nije praktično jer su oni neisplativi zbog toga što ih morate često menjati, a nisu dobri ni za životnu sredinu. Bolji od njih su jastučići sa mikrovlaknima koji odlično sakupljaju i zadržavaju prljavštinu, a pritom podovi ostaju svetlucavi i čisti. Koriste se veoma jednostavno, uz vodu i sredstvo za čišćenje podova.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)