Tetka Saveta

NAPRAVITE SAMI PRAŠAK ZA VEŠ OD SAMO TRI SASTOJKA! Vaša odeća i posteljina mirisaće satima i nakon pranja, a evo kako da svežina traje i danima!

Mama dvoje dece i ekspert za čišćenje, Šantel Mila, otkrila je svoje tajne iz domaćinstva za koje tvrdi da su provereno efikasne.

14.11.2022 09:57

NAPRAVITE SAMI PRAŠAK ZA VEŠ OD SAMO TRI SASTOJKA! Vaša odeća i posteljina mirisaće satima i nakon pranja, a evo kako da svežina traje i danima!
shutterstock.com

Većina domaćica ima problem da im veš već nakon nekoliko sati od pranja izgubi miris svežine. Bez obzira na to koliko kvalitetan deterdžent koristite za pranje ili dodajete mirišljavi omekšivač, sve što izvadite iz mašine očas posla izgubi miris.

Ekspert za čišćenje doma iz Australije, Šantel Mila, na društvenim mrežama je poznata po imenu Mama Mila, a tvrdi da ima rešenje za skoro svaki problem u domaćinstvu, pa i ovaj.

@mama_mila_ Make your clothes smell fresher for longer 🧺🤍 #laundrytips #laundryhacks #diys ♬ strawberry cheeks - Ūla

Čišćenje veš-mašine

Ova majka dvoje dece otkrila je tri svoje tajne kako uspeva da zadrži svežinu i mirišljavost veša dugo nakon pranja. Umesto skupih proizvoda, koji ne deluju, ona je ponudila da u svom domu napravite domaći prašak za veš koji je ujedno i omekšivač.

Ne samo što ćete na taj način savršeno oprati veš, već će on ostati svež i mirisan dugo nakon pranja. 

- Najpre očistite sve filtere u vašoj veš-mašini, na kojima se skuplja prljavština, i čiji se miris posle prenosi i na veš. Potom izvadite posudu za deterdžent iz vaše mašine, potopite je u dosta vode i temeljno izribajte kako biste uklonili sve ostatke. U njoj se zadržava vlažnost koja dovodi do plesni zbog čega vam odeća čak i posle pranja miriše na buđ - ispričala je Mila u video-snimku koji je objavila na Tik Toku. 

Šantel je posavetovala domaćice kako da se snađu u slučaju da ne mogu da pronađu filter na svom aparatu.

- Ukoliko nsite sigurni kako da očistite mašinu pokušajte da na interentu pronađete upustvo za njenu upotrebu u kom bi sve trebalo detaljno da piše - dodala je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chantel Mila (@mama_mila_au)

Recept za domaći prašak

Treći i najvažniji korak, kako savetuje Šantel, jeste da se u veš za pranje doda domaći prašak koji je ujedno i omekšivač za veš.

- Pomešajte pola šoljice sode-bikarbone i pet kapi ulja od čajevca. Sipajte nekoliko kapi omiljenog parfema  ili dezodoransa i smesu stavite direktno u bubanj. Možete je sipati i u posudu za prašak, ali bolje radi kad se doda direktno na veš. Operite veš na odgovarajućoj temperaturi. Ne samo što će sve mrlje biti uklonjene, već će vaše rublje danima mirisati na sveže, kao i na vaš omiljeni parfem - dodala je ona.

Šantel je podelila još nekoliko saveta kako da brzo i efikasno operete veš.

1. Pre pranja potopite teško zaprljanu odeću u vodu u kojoj ste pre toga rastvorili tablete za čišćenje proteza. Na taj način ćete eliminisati i sve tragove znoja i skorele fleke na odeći.


2. Belu odeću potopite u lavor i pre nego što sipate vrelu vodu dodajte četvrtinu šolje vodonik-peroksida (hidrogena), jednu šolju sode-bikarbone i kašičicu tečnosti za sudove. Potopljen veš ostavite da odstoji u toj vodi sat do dva i nakon toga je operite kao i obično u veš-mašini. Vaš veš će biti blistavo beo kao kad ste ga kupili.
 

3. Koristite manje deterdženta za pranje. Čak i trećina doze efikasno će oprati vaš veš. Ne znači da su skupi deterdeženti i bolji u pranju. Često jeftini prašak za veš može bolje oprati vašu odeću i posteljinu.    

BONUS VIDEO:

Komentari (0)