Tetka Saveta

TRIKOVI KAKO DA ČAJEM ORIBATE STAKLA, A TEPIHE SODOM BIKARBONOM: Donosimo vam spisak najjeftinijih načina čišćenja kuće!

Stručnjaci za čišćenje tvrde da nikome nisu neophodna skupa hemijska sredstva za ribanje doma.

25.10.2022 10:01

TRIKOVI KAKO DA ČAJEM ORIBATE STAKLA, A TEPIHE SODOM BIKARBONOM: Donosimo vam spisak najjeftinijih načina čišćenja kuće!
pexels.com

Mnogi ljudi održavaju čistoću svojih domova bez preteranog rasipanja novca, koristeći jeftina sredstva i sastojke, koje mogu da priušte, umesto brendiranih sredstava. Stručnjaci upravo savetuju da je radi uštede, ali i zdravlja, bolje okrenuti se ekološki prihvatljivim sredstvima koja ne zagađuju sredinu.

S tim u vezi, Osnovne stvari iz kuhinjskog ormara često mogu biti sjajna alternativa za proizvode koji se na tržištu nude u velikom broju, a ujedno ćete uštedeti novac i smanjiti troškove života. Mnogi često ističu moć sode-bikarbone i sirćeta, veličajući njihovu moć u otklanjaju prljavštine u domu. međutim, postoje i mnogi drugi sastojci u domaćinstvu koji mogu imati podjednak efekat. 

Skidanje prljavštine iz mikrotalasne pećnice

Ukoliko se vaša mikrotalasna pećnica isprljala, stručnjaci savetuju da sve što je potrebno jeste da u njoj zagrejete šolju vode sa nekoliko kašika sirćeta i iseckanim limunom. Rerna treba da bude uključena dok se prozor mikrotalasne pećnice ne zamagli. Kada posuda odstoji oko pet minuta, obrisati prljavštinu.

Foto: Shutterstock

Pomoću nekoliko kućnih sastojaka lako možete očistiti aparat koji često koristite u domaćinstvu

Održavanje kupatila

Na staklu i pločicama često se zadržavaju uporne mrlje koje nekad ne znamo kako da uklonimo, naročito ako je u pitanju neki osetljiviji materijal za čije održavanje nemamo uputstvo. Najjednostavniji način da se kupatilo dobro održava, bez korišćenja agresivnih i skupih sredstva, jeste sirće. Dovoljno je njega poprskati po staklu ili ogledalu i ostaviti ga da odstoji nekoliko minuta. Za to vreme pomešajte sodu-bikarbonu i so i napravite pastu, te utrljajte po površinama navlaženim sunđerom, a onda isperite. 

Uklanjanje kamenca sa posuđa

Odličan način da uklonite kamenac, naročito kada je pribor za kuću u pitanju, jeste da se napravite rastvor vode s belim sirćetom i ostavite ga preko noći da odstoji. On će već sutradan biti odlično sredstvo za uklanjanje kamenca, tvrde stručnjaci za čišćenje. Pasta od sode bikarbone se takođe preporučuje za ribanje tiganja i šerpi, kao i šporeta i sudopera. 

pexels.com

Čišćenje šerpi i tiganja nekada ume da bude izazovan i zahtevan posao

Čišćenje tepiha

Prodavci tepiha savetuju da je za održavanje tepiha najbolje posuti preko njih sodu bikarbonu da odstoji preko noći i utrljati je četkom da se dobro rasporedi po vlaknima, a sutradan usisati tepih. Ujutru nakon usisavanja napunite bocu sa raspršivačem vodom i sirćetom (jednaka razmera) i naprskajte tepih, a zatim pređite tvrdom četkom preko njega. Biće kao nov.

Blistavi prozori 

Napunite posudu litrom ključale vode, a onda dodajte kesicu čaja. Ostavite da se ohladi pa tom vodom obrišite stakla, ogledala i slavine. Pojedini stručnjaci savetuju da se ubacivanjem upotrebljene kesice čaja u namočene tiganje i lonce uspešno uklanjanju ostaci na posuđu. 

pexels.com

Čaj je idealan za čišćenje stakla

Skidanje nalepnica sa površina 

Ulje za bebe je odlično za uklanjanje nalepnice sa pojedinih površina, kao i za čišćenje mrlja od rđe ili vode. To sredstvo je povoljno za poliranje nerđajućeg čelika. Skidač laka za nokte vam takođe može pomoći za čišćenje naslaga na peglama za kosu, samo ga ne treba koristiti za druge stvari jer je previše jak.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)