Tetka Saveta

KAKO NAJBOLJE OČISTITI SREBRO? Ovo su 3 efikasna rešenja da vaš omljeni komad nakita ponovo zablista

Vaš omiljeni komad srebrnog nakita sada možete jednostavno očistiti i izgledaće kao nov.

21.10.2022 17:01

KAKO NAJBOLJE OČISTITI SREBRO? Ovo su 3 efikasna rešenja da vaš omljeni komad nakita ponovo zablista
shutterstock.com

U dodiru sa kožom ili bilo kojom drugom tečnošći, pa čak i sa vodom, srebro vremenom gubi onaj svoj karakteristični sjaj i postaje sve tamnije. Na njemu se pojavljuju mrlje koje ruže njegovu lepotu. Zato je veoma važno da znate kako pravilno da održavate vaš omiljeni komad nakita.

Srebro se lako prlja i tamni, ali se, takođe, bez mnogo truda može vratiti u prvobitno izdanje i ponovo zablistati svojim sjajem.

Nisu vam potrebne nikakve specijalne tehnike, niti skupocena sredstva kako biste to postigli. Naime, postoji nekoliko načina kako da očistite srebrninu.

shutterstock.com

Soda-bikarbona efikasna za čišćenje nakita od srebra

Način 1: Soda bikarbona

Jedna od možda najlakših i najzustupljenijih metoda jeste čišćenje srebra pomoću sode-bikarbone. Dovoljno je srebrni nakit posuti sodom bikarbonom, ostaviti da malo odstoji, a zatim ga istrljati pamučnom krpom. Isti postupak možete ponoviti ali tako što ćete nakit staviti u malo vode u koju ćete dodati i sodu. Posle desetak minuta do pola sata, moći ćete da ga obrišete i biće kao nov.

Način 2: Pasta za zube

Mnogi srebrni nakit čiste pastom za zube. Da biste odstranili crne mrlje sa srebra i povratili mu sjaj, nanesite pastu za zube na neku staru četkicu, a zatim trljajte. Nakon toga srebro isperite u hladnoj vodi i osušite krpom.

shutterstock.com

Pasta za zube vratiće srebru stari sjaj i lepotu

Način 3: Sirće

Najjednostavniji način za čišćenje srebra je uz pomoć sirćeta. Potrebna je posuda u koju ćete staviti 2-3 decilitra sirćeta (ukoliko je u pitanju veća količina nakita), ali ćete naravno količinu sirćeta prilagoditi vašem nakitu. Bitno je da sav nakit bude potopljen u sirće. Nakon toga, stavite nakit u posudu i neka tako odstoji nekih 20 minuta, zatim ga prebacite u mlaku vodu, ali samo na kratko. Kada izvadite srebro iz vode trebalo bi da su crne mrlje u potpunosti nestale. Nakon toga isperite ga pod mlazom hladne vode i prebrišite pamučnom krpom. Važno je to češće raditi jer srebro je takvo da će uvek nakon nekog vremena ponovo pocrneti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)