Tetka Saveta

PRIRODNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE TEPIHA po receptu naših baka! Efekat će vas raspametiti!

Jesen je pravo vreme za veliko spremanje kuće, a zašto ne biste pokušali da sami vratite svežinu svojim tepisima pomoću sredstava koja sigurno već imate u kući?

29.09.2022 14:01

PRIRODNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE TEPIHA po receptu naših baka! Efekat će vas raspametiti!
shutterstock.com

Za održavanje tepiha  i higijene u kući nije neophodno da kupujete razna hemijska sredstva za pranje. Tako, na primer, tepihe možete osvežavati i čistiti prirodnim sredstvima po receptima naših baka. Evo i nekoliko predloga.

Sapun i brašno

Pomešajte 3 kašike izdrobljenog sapuna i 250g skrobnog brašna. Tom smesom dobro utrljajte tepih, a potom ga usisajte. Ako želite da na njemu osvežite boje, pomešajte pola litre vode, kašiku troprocentnog hidrogena i kašiku pepela, pa sve dobro promešajte. Ovom mešavinom očistite tepih, pa ga usisajte.

Pixabay.com

Eterična ulja mogu imati višestruku ulogu u svakom domaćinstvu 

Eterična ulja

Za osvežavanje tepiha može vam pomoći i eterično ulje. Pomešajte kesicu sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja koje volite i ostavite da odstoji neko vreme. Smesu utrljajte u tepih i ostavite sat vremena kako bi efekat bio potpun. Potom vlažnom krpom samo pređite preko tepiha.

Pixabay.com

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće i sok od limuna

Za čišćenje i osvežavanje, takođe, možete iskoristiti smesu od 30ml jabukovog sirćeta, 70ml limunovog soka, pola litra vode, kašike borne kiseline i nekoliko kapi eteričnog ulja ruže ili lavande. Ovom smesom očistite tepih, pa ga usisajte.

shutterstock.com

Prirodna sredstva za čišćenje tepiha su često efikasnija nego hemijska 

Sirće i voda

Fleke ćete najbolje da očistite vodom i sirćetom. Stavite ta dva sastojka u raspršivač i poprskajte smesu na fleku. Sačekajte desetak minuta, a potom istrljajte krpom ili četkom i pređite vlažnom krpom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)