Tetka Saveta

7 NAČINA DA UTOPLITE DOM AKO U NJEMU NEMA GREJANJA! Da li su ovo rešanja za predstojeću zimu od koje mnogi strepe?

Ljudi širom sveta, a posebno u Evropi, u poslednje vreme strahuju kako će se ova zima odraziti na njihov budžet, pa se pronalazi niz alternativnih rešenja da dom ostane topao, a da računi za struju i grejanje drastično ne narastu.

28.09.2022 13:00

7 NAČINA DA  UTOPLITE DOM AKO U NJEMU NEMA GREJANJA! Da li su ovo rešanja za predstojeću zimu od koje mnogi strepe?
Foto: Shutterstock

Mnogi drhte već od samog pomena da nam je zimsko vreme pred vratima, ali ne samo zbog nadolazeće hladnoće, već zbog najava da će nas narednih meseci u poštanskim sandučićima dočekati računu sa po kojom nulom više.

Pored toga što za neke novembar, decembar, januar i februar deluju depresivno, sve postaje mnogo ozbiljnije, posebno za porodice s decom ili sa starijim osobama, kada stignu vesti da je neophodna hitna ušteda energije kako bi se ledeni dani što lakše pregurali u trenutnoj krizi koja je zadesila čitav svet. I dok se neki greju na gas ili struju, drugi uštedu vide u loženju drva, te su već sa prvim septembarskim danima pribavili tu vrstu ogreva.

Iako račune ne možemo tek tako da smanjimo, možda se mogu primeniti neki koraci koji će dom učiniti toplijim, a potrošnju električne i toplotne energije barem malo smanjiti. Tim pitanjem se mnogi, posebno zapadni mediji, ovih dana veoma podbrobno bave.  

U rerni je spas? 

Većina nas odlično zna kakav je problem koristiti rernu tokom letnjih meseci, ali u zimskom periodu to, kako tvrde stručnjaci, može biti velika prednost. Naime, napominje se da je pogrevanje jela u pećnici i ostavljanje njihovih vrata otvorenim odličan način da se toplota tokom zime prenese u prostorije kuće ili stana.

- Tokom hladnih meseci svi uglavnom kuvaju, a najpametniji način da se iskoriste resursi koje već imate jeste da u pogrevanje uključite rernu, a da za neko vreme isključite mikrotalasnu. Neće vas dodatno koštati nego inače, a pored toplog obroka imaćete i topliji dom - prenosi britanski portal San. 

shutterstock.com

Podgrevanje obroka može pomoći da topla energije prodre i u prostoriju gde se boravi

"Uradi sam" projekat

Mnogi otvori i procepi na vratima i prozorima, iako deluju bezazleno, mogu da propuste hladnoću u prostoriju, pa je zato važno svaki deo kuće zaštiti kako treba. Sve što je potrebno da sami to izvedete jeste samolepljiva traka, i to ona izolir, koja će se fiksirati na deo prozora kroz koji hladni vazduh pronalazi put do sobe.

Pozatvarajte sobe koje ne koristite

U mnogim kućama postoje prostorije koje se koriste manje i gde se boravi samo po potrebi. Da bi se toplota zadržala u onim delovima doma gde porodica češće boravi, stručnjaci preporučuju zatvaranje izolovanih soba jer je bespotrebno da se toplota širi po čitavoj kvadraturi. Na taj način se vazduh zadržava u skučenom prostoru i on je topliji.

Kvalitetni tepisi

Hladnoća može da "propušta" i kroz podove, ne samo kroz prozore i vrata, ali se oni nažalost ne mogu menjati tako lako, dok je instalacija podnog grejanja skupa investicija. Ono što se može učiniti, a što je nešto pristupačnija opcija, jeste da se investira u tople i kvalitetne tepihe koji će sprečiti gubitak toplote i pružiti svakako topliji osećaj u odnosu na drvo ili kamen.

pexels.com

Kvalitetan tepih pružiće posebnu toplinu domu

"Topli" rekviziti

Neki topli ili udobni dodaci mogu da učine dom toplijim i bez uključivanja grejanja. Tople boce ili termofori, ćebad u koja ćete se ušuškati i toplija odeća, ne samo da stvaraju prijatnu atmosferu za uživanje i opuštanje, već će vas i ugrejati bez nekih skupih grejača.

pexels.com

Topli dodaci uz koje se možete ušuškati prijaće i vama i članovima vaše porodice 

Očistite radijatore

Nakupljena prašina i grinje u radijatoru mogu da onemoguće pravilan protok toplotne energije, zato je važno da pre uključivanja radijatori budu čisti kako bi bili i efikasniji. 

Koristite foliju iza radijatora

Ako vam je radijator pričvršćen za zid preporuka je da koristite foliju koja ima reflektivnu prirodu da sprečva nestanak toplote kroz zid. Tako će se ona duže zadržati u prostoriji, a vaš dom će biti topliji i prijatnji za boravak bez dodatnog grejanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)