Tetka Saveta

KRSTOVDAN SE PO JEDNOJ SVETOJ STVARI RAZLIKUJE OD DRUGIH CRKVENIH PRAZNIKA! Godinama smo pogrešno praznovali, nismo ni znali kakvu grešku činimo!

Krstovdan je praznik koji pravoslavni vernici proslavljaju dvaput godišnje, prvi se obeležava 18. januara, a drugi, jesenji Krstovdan proslavlja se 27. septembra.

27.09.2022 09:01

KRSTOVDAN SE PO JEDNOJ SVETOJ STVARI RAZLIKUJE OD DRUGIH CRKVENIH PRAZNIKA! Godinama smo pogrešno praznovali, nismo ni znali kakvu grešku činimo!
Foto: SPC

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju veliki praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznat kao Krstovdan. Dan se obeležava u slavu na događaj kada je pronađen krst na kojem je razapet Isus Hrist.

Jesenji Krstovdan koji se obeležava 27. septembra i na ovaj dan nalaže se strogi post. Pravilo je da se tokom dana jedu samo grožđe i hleb, što veoma mali broj vernika zaista i poštuje. Grožđe se jede kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a veruje se da će vas pratiti sreća i uspeh ako danas uživate u ukusu ovog voća. Krstovdan je crkveni praznik pročišćenja duše i tela. Za ovaj praznik se vezuje uzrečica još iz starih dana koja glasi - "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti"

Brojna su narodna predanja vezana za današnji praznik, međutim, dve stvari je bitno upamtiti. Na današnji dan bitno je posvetiti se praštanju, duhovnom pročišćenju i rešavanju tereta koje nosimo na duši. Bilo da su u pitanju dugovi koje imamo, svađe i razmirice s prijateljima, komšijama, porodicom, dakle sve ono što nas tišti i unosi nam nemir.

Pixabay.com

Prema verovatnju, na Krstovdan se jede samo grožđe i hleb

Iako se na sve velike crkvene praznike savetuje da se ne rade kućni poslovi, kao i poslovi koje obavljaju oni s poljoprivrednim gazdinstvima ili se bave zemljoradnjom. Na Krstovdan to ima posebnu simboliku. Prema nekim narodnim običajima, na današnji dan valja se očistiti kuća i oprati sav veš, takođe, stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta. Međutim,crkva savetuje uzdržavanje od poslova, samo iz razloga kako biste imali više vremena da se posvetite molitivi i duhovnom pročišćenju. 

Veruje se da vreme na Krstovdan predskazuje kakva nas zima očekuje: Ako je na oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna. Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime. Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu. Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu. Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)