Srbija

ČUDA NAJMANJE CRKVE U SRBIJI! Napravljena je od drveta, opstaje već tri veka i danas slavi Malu Gospojinu, a evo ko u nju treba da ode! (FOTO/VIDEO)

Za maleno zdanje po imenu Peta, koje se nalazi na obroncima Zlatibora, vezuju se mnogobrojna predanja.

21.09.2022 10:00

ČUDA NAJMANJE CRKVE U SRBIJI! Napravljena je od drveta, opstaje već tri veka i danas slavi Malu Gospojinu, a evo ko u nju treba da ode! (FOTO/VIDEO)
Prntscrn/YouTube/Čačkalica

Na padinama Zlatibora u zaseoku Peta nalazi se najmanja crkva u Srbiji. Posvećena je Presvetoj Bogorodici, čije se rođenje u našoj zemlji obeležava danas, pa je i ikona te svetice zauzela centralno mesto u srcu malenog zdanja od drveta. Porta crkve ograđena je tarabom, a smeštena je među borove koji su, kako se veruje, najverovatnije ostali od šume u kojoj se nekada nalazila. 

Crkva s pravom nosi ime najmanje srpske crkve, budući da je veličine svega 12 kvadrata. Da biste bez problema ušli u nju morate biti ili nižeg rasta ili vešti da možete da se savijete i prođete kroz malena vrata.  

Prntscrn/YouTube/Čačkalica

Vrata na najmanjoj crkvi u Srbiji izuzetno su spuštena pa ne može baš svako sa lakoćom da uđe u nju

Kada od Zlatibora krenete prema Zlataru, ne možete da promašite varošicu Kokin Brod, blizu koje je selo Kućani. Postoje dva verovanja kako je crkva "osvanula" na mestu na kome se danas nalazi, kao i dva predanja o tome na koji način je dobila ime. 

Po prvom predanju crkva je sazidana 1740. godine na planini Murtenica. Navodno su je Srbi podigli u inat Turcima, pa je preko noći preneta na mesto na kome je sada. Drugo predanje, za koje se navodi da je mnogo lepše, kaže da je jedna vila davno tokom noći prenela crkvu sa Murtenice u Kućane, nakon čega nijedan Turčin nije smeo da kroči u nju. Na taj način je, kako se veruje, opstala do današnjih dana.  

Prntscrn/YouTube/Čačkalica

Za nastanak crkve vezuju se mnoge narodne legende

Što se tiče imena zdranja, postoji priča po kojoj je jedan Turčin pokušao uđe u crkvu tako što je petom krenuo da otvori vrata. Međutim, ona su bila jaka, pa se Turčin sapleo, pao i poginuo, a meštani su uziknuli: “Ubila ga je crkva, pošto je hteo petom da uđe u nju”. Otad je ostala "crkva peta".

Po drugom predanju, jedan Srbin je bežeći od Turaka sa sobom poneo ćuskiju kojom se razbija kamen, a na kojoj postoji jedan zakrivljeni deo po imenu peta. Navodno se sakrio u crkvi i čekao s tim oruđem da ubija jednog po jednog napadača.   

Ipak, treba napomenuti da danas nemali broj vernika navodi kako je crkvica skrivena među borovima najverovatnije dobila ime po Svetoj Petki.

Prntscrn/YouTube/Čačkalica

Crkva posvećena Presvetoj Bogorodici

Najmanja crkva u Srbiji cela je napravljena od drveta i ostala je nepromenjena do danas. Ona stoji i odoleva vremenu već skoro tri puna veka. U njoj se nalazi kamena posuda za svetu vodicu za koju se čini da je starija i od same crkve.

Miljan Grbić, koga lokalno stanovništvo zove Dule, brine se da crkvica opstaneu. Pre njega tu dužnost su obavljali njegov otac, deda i brat. 

- Niko u našoj porodici ne nosi kršteno ime Luka jer se tako zvao naš predak koji se našao u crkvi kada je uočio da Turci dolaze s namerom da je sravne do temelja. On ih je hrabro čekao u crkvi iako ga je žena terala da pobegne i sakrije se. Glavom je platio cenu, ali je crkvu odbranio i zato je ona danas tu - objašnjava sadašnji čuvar Pete, Dule Grbić, a prenosi emisija “Čačkalica”.

Crkva Peta slavi Malu Gospojinu kao crkvenu slavu, a uoči ovog praznika Grbić otključava njena vrata.

- Do same crkve se ne može doći normalnim automobilom. Dešavalo se da ljudi krenu, ali im vozilo strada usput. Najlakše je doći traktorom ili vozilom opremljenim za vožnju po nepristupačnom terenu. Za nas meštane sela bi mnogo značilo kada bi put bio asfaltiran. U selu je minimum 20 neženja, dok žena više uopšte nema. Posetioci crkve su takođe retki pošto je put teško prohodan. Ja ipak otključavam crkvu za svakog posetioca koji želi da je vidi. Česti su slučajevi da dolaze nerotkinje koje uz Božiju pomoć kasnije dobiju decu. Mnoge se zaklinju da su čudom ostale bremenite posle posete crkvi - završava Grbić.

Prntscrn/YouTube/Čačkalica

Oko crkve je izuzetno nepristupačan teren

Crkva brvnara je od 12. februara 1982. godine upisana u registar Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a od 6. aprila iste godine i u centralni registar. Od 7. aprila 1979. okarakterisan je kao Spomenik kulture od velikog značaja

Budući da je danas Mala Gospojina, ukoliko niste planirali ništa drugo, naoružajte se strpljenjem, uputite se ka Zlatiboru i uverite se da čuda zaista postoje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)