Tetka Saveta

SAMO OVO JE ISPRAVAN NAČIN ZA ČUVANJE HLEBA: Zbog greške koju svi prave u kuhinji on je leglo plesni!

Postoji način da ova namirnica traje mnogo duže, što je posebno važno znati s dolaskom velikih vrućina.

Slika Autora
byAna Đelić

22.05.2025 07:30

SAMO OVO JE ISPRAVAN NAČIN ZA ČUVANJE HLEBA: Zbog greške koju svi prave u kuhinji on je leglo plesni!
Shutterstock/PawelKacperek

Dok se mnogi pitaju zašto hleb već posle dan-dva počinje da se kvari, stručnjaci za skladištenje hrane otkrivaju da je glavni krivac način na koji ga čuvamo. Iako se većina oslanja na naviku da ga ostavi u originalnom pakovanju u plastičnoj kesi i odloži u kutiju za hleb, upravo taj potez stvara savršene uslove za razvoj buđi.

- Najgori način da sačuvate hleb svežim jeste da ga ostavite u plastici i zatvorenoj kutiji - upozoravaju stručnjaci. 

Plastične kese ne dozvoljavaju isparavanje vlage, pa se ona zadržava unutar pakovanja, podstičući brže kvarenje i pojavu buđi. Isti efekat imaju i mnoge posude za hleb koje, iako osmišljene da produže svežinu, u toplijim mesecima zapravo mogu da pogoršaju stvari.

Kako se približavaju topliji dani, problemi sa čuvanjem hleba postaju još izraženiji. 

- Tokom leta, unutrašnjost kutije za hleb može postati previše topla i vlažna, što stvara idealne uslove za razvoj gljivica. U tom slučaju, kutija za hleb više ne štiti, već ugrožava kvalitet proizvoda - objašnjavaju stručnjaci za ishranu.

Mnogi veruju da će produžiti vek trajanja hleba ako ga drže u frižideru, ali ta praksa je takođe problematična. Niske temperature u frižideru utiču na strukturu hleba. Skrob unutar vekne kristališe, što rezultira suvim i tvrdim hlebom koji brzo gubi svežinu.

Shutterstock/Matveev Aleksandr

Mnogi od nas čuvaju hleb pogrešno

Rešenje, međutim, postoji i prilično je jednostavno. Stručnjaci savetuju da se hleb tokom toplijih dana čuva u pamučnoj ili lanenoj kesi, odnosno da se umota u čistu kuhinjsku krpu. Takvi materijali omogućavaju dovoljnu cirkulaciju vazduha, smanjuju kondenzaciju i sprečavaju brzo kvarenje.

- Ako želite da vam hleb ostane svež i ukusan duže, preskočite plastiku i koristite prozračne tkanine. Čak i obična čista kuhinjska krpa može biti od velike pomoći - savetuju stručnjaci.

Dodatni trik koji može pomoći jeste da hleb umotate i postavite naopako. Tako se zadržava optimalna količina vlage unutar korice, bez stvaranja buđi. Umotani hleb bi trebalo da se čuva na kuhinjskom pultu, dalje od izvora toplote poput rerne ili mikrotalasne pećnice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)