Domaći hleb kakav smo mogli nekad da kupimo u prodavnici, i koji je danima bio "taze", sada teško može da se nađe bilo gde. Svakodnevno smo "osuđeni" na hleb, uglavnom lošijeg kvaliteta koji se ubajati posle 24 sata, dok se na narezanim kriškama buđ pojavi već posle tri dana.
Zato i ne čudi što postoje brojni saveti za očuvanje svežine hleba, a neki idu i toliko daleko i zamrzavaju ga.
Međutim, korisnica Tik Toka pod imenom Samar Čarif, u video klipu koji je sakupio više od dva miliona pregleda otkriva svoj trik za produžavanje roka trajanja hleba.
- Ljudi smatraju da sam čudna jer hleb čuvam u mikrotalasnoj rerni. Ali, zbog toga mnogo duže ostaje svež. Evo, ovaj hleb je star više od 10 dana, a niti se osušio niti na njemu ima tragova buđi. Dešava mi se i da jedna vekna potraje i tri nedelje - navodi Samar.
Velike pekare navode da prosečan hleb ostaje svež dva do tri dana.
U brojnim komentarima koji su pristigli nakon što je Samar objavila svoj snimak, mnogi ističu da čuvanje hleba u mikrotalasnoj rerni korisno i kao sredtvo zaštite od prožrdljivih kućnih ljubimaca.
Bez obzira da li planirate da hleb držite u mikrotalasnoj ili zamrzivaču, bitan je način na koji sečete kriške.
Kao najbolji način za očuvanje svežine se predlaže da veknu hleba presečete na pola. Kada vam je potrebno jedno parče, odsecite ga sa jedne od polovina, a potom obe polovine ponovo spojite. Na taj način će se izloženost otvorenih delova hleba, sdmanjiti na minimum, što znači i da vlažnost neće tako brzi nestati, i hleb će duže biti svež, prenosi Miror (MIrror).
BONUS VIDEO:
Komentari (0)