Mnogi ljubitelji kuvanja koji žele da jedu više povrća suočavaju se s istim izazovom - kako ga pripremiti tako da bude ukusno, a da pritom ne izgubi hranljivu vrednost? Najčešće rešenje je kuvanje ili prženje na ulju, i to zvuči sasvim logično, pogotovo kada posegnemo za maslinovim uljem, koje se godinama smatra najzdravijim izborom.
Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da ova metoda, posebno kada se koristi na visokoj temperaturi, može da ima suprotan efekat. Naime, maslinovo i druga biljna ulja počinju da se razgrađuju kada se zagrevaju na visokoj temperaturi, a tada se gubi njihova hranljiva vrednost i mogu da se stvore supstance koje nisu povoljne za zdravlje. Dakle, dok vam se čini da pravite zdrav obrok, zapravo nesvesno unosite rizike koji se lako mogu izbeći.
Srećom, postoji vrlo jednostavna i mnogo zdravija alternativa. U pitanju je dinstanje i kuvanje povrća na supi. Ova metoda ne samo da čuva ukus i teksturu povrća, već ga i obogaćuje dodatnim aromama. Umesto ulja, sipajte malu količinu supe u tiganj, taman toliko da prekrije dno.
freepik
Zatim ubacite povrće, poklopite i pustite da se lagano krčka dok ne omekša. Još jedna prednost? Ne morate ga čak ni stalno mešati zato što supa ne dozvoljava da povrće zagori.
Najvažniji deo ovog trika krije se u izboru supe. To može biti prava kulinarska igra jer svaka supa daje povrću poseban ukus. Pileća supa, na primer, uneće toplinu i punoću ukusa, dok će goveđa supa dati jaču, bogatiju notu.
A za one koji poste ili su vegetarijanci supa od povrća je savršena opcija. Na ovaj način obrok postaje šaren, ukusan i nutritivno bogat, a vi izbegavate sve negativne posledice koje može doneti pregrejano ulje. Dakle, sledeći put kada budete spremali povrće, setite se da zdravlje i ukus mogu ići ruku podruku, a sve što vam treba jeste malo supe i strpljenja.
Komentari (0)