Tetka Saveta

DA LI ZNATE ZAŠTO POSTOJE RAZILIČITE VRSTE I OBLICI TESTENINE: Kuvar otkriva tajnu - ne, nije u pitanju estetika!

Endi Hernden sa Novog Zelanda, inače vrhunski majstor za testeninu, kaže da nije svejedno koju vrstu testenine birate za koji sos.

Slika Autora
byDragana Petrović

16.08.2025 16:20

DA LI ZNATE ZAŠTO POSTOJE RAZILIČITE VRSTE I OBLICI TESTENINE: Kuvar otkriva tajnu - ne, nije u pitanju estetika!
denio109/Shutterstock

Za Italijane, testenina nikada nije bila samo hrana. Ona je ritual, tradicija, umetnost i pre svega, priča o strasti prema ukusu i dobroj hrani. Kada otvorite kesu špageta ili šarene spirale fuzilija, možda vam se čini da je izbor oblika samo pitanje estetike. Ali, zapravo, iza svakog komadića testa krije se usavršavanje i tajni kod u kojem svaka forma ima svog savršenog partnera među sosovima.

Kako je objasnio profesionalni kuvar Endi Hernden sa Novog Zelanda, inače vrhunski majstor za testeninu, nije svejedno koju vrstu birate.

- Da li ste se ikada zapitali zašto postoji toliko oblika testenine? To nije slučajnost. Italijani su pažljivo osmislili pravilo da svaki oblik ima svoj idealan sos. Ako spojite pravo sa pravim, obična večera postaje mala gozba -objašnjava on.

I zaista, kada jednom shvatite logiku, povratka nema. Špagete, recimo, traže lagane sosove koji će ih obaviti, a ne ugušiti. Maslinovo ulje sa belim lukom, svež peršun, možda malo limunovog soka i svaki zalogaj klizi neprimetno, ali ostavlja trag na nepcu.

Shutterstock/Drazen Zigic

Svaka testenina ima svoj par među sosevima

S druge strane, postoje "magneti za sos" - fuzili, pene i rigatoni. Njihove spiralne krivine i male šupljine nisu tu slučajno. One hvataju kapljice sosa, zadržavajući ga poput blaga. Dok se špagete često obmotate oko viljuške i puste sos da sklizne, pene i rigatoni ljubomorno čuvaju svaku kap bogatog paradajz sosa sa mesom ili kremaste kombinacije pavlake i pečuraka. Zato su oni miljenici gurmana koji vole da se svaka viljuška pastom pretvori u pun, složen zalogaj.

A ako tražite rustiku na tanjiru onda su papardele (tanke trakice od testa) su pravi izbor. Široke trake testa najbolje podnose jake i teške sosove, poput ragua od divljači ili goveđe čorbe pretvorene u kremasti sos. Svaka njihova površina kao da je osmišljena da se obavije bogatim, mesnatim slojem i ispriča priču o dugom kuvanju i strpljenju.

Dakle, sledeći put kada stojite ispred polica u prodavnici, nemojte birati pastu samo po navici. Pitajte se uz kakav sos ćete je pripremiti. Jer, prava kombinacija testenine i sosa može običan obrok da pretvori u iskustvo koje podseća na mali italijanski praznik i pružiti uživanje za nepca. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)