Čuveni voditelj Jovan Memedović proslavio se emisijom "Sasvim prirodno", a, između ostalog, ljubitelj je domaće, srpske kuhinje. U prethodnom braku ima dvoje dece, sina Uroša i ćerku Mašu, koja voli da opaše kecelju i pripremi neki od specijaliteta koje njen tata obožava. Domaći hleb je jedan od omiljenih jela poznatog voditelja iz Mašine kuhinje. Ima hrskavu koricu, a unutra je mekan kao "duša".
Maša, koja je vrlo aktivna na društvenim mrežama, jednom prilikom je pokazala kako paravi ovaj domaći hleb. Toliko je ukusan da možete da ga jedete samo tako ili uz domaći kajmak, pršutu, kobasice kako ko voli.
Srećna Republika vam poklanja Mašin recept za domaći hleb. Ko ga jednom proba uvek će ga ovako pripremati.
Sastojci:
- 1 kesica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 šolje mlake vode
- 4 šolje brašna
- so
Priprema:
U malo mlake vode razmutite kvasac i ostavite desetak minuta da proradi i počne da se podiže. U dublju posudu sipajte brašno, šećer, so, dodajte kvasac i mlaku vodu. Testo prvo formirate varjačom ili spatulom, a zatim malo rukama da poprimi okrugli oblik. Pokrijete i ostavite da odstoji dva sata. Za ovaj hleb Maša je koristi lonac od livenog gvožđa, koji prethodno zagreje 45 minuta u rerni. Kada naraste, testo stavi na papir za pečenje i rukama formira okrugli oblik. Zatim, nožem napravi procep na površini kako bi se hleb otvorio pri pečenju.
Hleb se peče 30 minuta na 230 stepeni zatvoren, zatim bez poklopca još 15 minuta. Kad jer ispečen izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Toliko je ukusan da nećete moći da ga se zasitite. Prijatno!
Komentari (0)