Možda niste vešti s pravljenjem testa i mešenjem domaćeg hleba, ali to ne treba da vas spreči da možda baš ovog jutra zasučete rukave i probate da napravite superukusno mlečno pecivo koje će vas sigurno osvojiti već na prvi zalogaj. U pitanju je jednostavna priprema, zato nemojte da se ustručavate da se oprobate i u ovoj veštini. Sigurni smo da će vas miris tokom pečenja ovog hleba, a kasnije i njegov ukus, sigurno naterati da ga pravite kad god imate slobodnog vremena.
Od ovog testa, inače, možete da napravite i krofne, kifle za sendviče ili zemičkice za burgere, a možete ga i ispohovati. Priprema je malo drugačija od pripreme klasičnog hleba, a rezultat je hrskava korica, a mekana sredina kao duša.
Sastojci:
- 660 g brašna
- 240 g slatke pavlake
- 120 g meda blažeg ukusa
- 3 kašike nemasnog mleka u prahu
- 2 kašike suvog kvasca
- 3 jaja
- 55 g maslaca sobne temperature, narezanog na komadiće
- krupna morska so
Priprema:
Na srednje jakoj vatri u manjoj posudi sjedinite 40 g brašna i 250 ml vode. Kuvajte oko pet minuta i često mešajte dok ne dobijete gušću pastu. Dodajte slatku pavlaku i med i nastavite da kuvate mešajući dok se med ne otopi i sastojci se ne sjedine. Prebacite smesu u drugu posudu, dodajte mleko u prahu, kvasac, so, dva jaja i ostatak brašna. Mešajte mikserom (s nastavcima za testo) oko pet minuta dok testo ne postane glatko. Dodajte maslac, komad po komad, ali tako da svaki prvo dobro umesite u testo pre nego što dodate drugi komad. Tako mesite otprilike četiri minuta dok testo ne bude glatko, sjajno i elastično.
Namastite jednu veću posudu i premestite testo. Okrećite ga da se namasti, pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom otprilike jedan sat da naraste. Testo oblikujte po želji u kiflice, žemičke ili u vekne, pa ga ponovo ostavite na toplom otprilike sat vremena da naraste.
Zagrejte rernu na 190 stepeni i razbijte preostalo jaje s jednom kašičicom vode i namažite testo, pa pospite s morskom soli, ako želite. Pecite 25 do 35 minuta ako pravite kiflice, 50 do 60 minuta za vekne hleba i 30 do 40 minuta za zemičke. Za šta god da ste se odlučili, na pola vremena smanjite temperaturu u rerni na 170 stepeni i okrenite i pecite dok testo ne porumeni. Pre nego što izvadite hleb iz kalupa, ostavite ga malo da se ohladi. Kada hleb izvadite, ostavite ga da se ohladi u potpunosti.
Uživajte!
Komentari (0)