Nova godina je pred vratima, a Novu 2025. mnogi će dočekati uz prazničnu trpezu sa prijateljima i porodicom u svom domu. Priprema novogodišnje trpeze može biti izazovna za domaćice, posebno što će većina njih danas raditi, potom treba da spreme neki specijalitet, a zatim i da se srede i uživaju za doček. U ovakvim sitaucijama nikome nije do cupkanja pored šporeta. Zato su na ceni recepti za ukusna jela koja se brzo i jednostavno pripremaju, ne oduzimaju previše vremena i nećete biti iscrpljeni nakon toga.
Rolat sa pečurkama je predjelo koje je kao stvoreno za novogodišnju trpezu. Svi ga vole i sa njim nema greške, a uz to vrlo lepo izgleda na ukrašenoj novogodišnjoj trpezi. Srećna republika vam poklanja recept za rolat za pečurkama, elegantno jelo koje će oduševiti vaše goste i koji će vam sigurno tražiti recept za ovaj rolat.
Sastojci:
- 250 ml vode
- 4 komada jaja
- 150 g brašna
- 100 g margarina
Nadev:
- 1 crni luk
- 500 g šampinjona
- 3 kašike pavlake
- 3 komada jaja
- so i biber po ukusu
- 2 kašike ulja
Priprema:
Stavite vodu s margarinom da provri, dodajte brašno i dobro promešajte. Ostavite da se skroz ohladi, pa tek onda dodajte jedno po jedno žumance uz stalno mešanje mikserom, a potom i umućena belanca. Testo mora da bude glatko i bez grudvica. Istanjite testo u podmazanoj tepsiji i pecite ga do pola, recimo 15 minuta, na 250 stepeni. Nakon pečenja ga stavite na mastan papir.
Nadev:
Očistite i sitno isecite crni luk, a jaja tvrdo skuvajte. Na ulju dinstajte luk, dodajte očišćenje i iseckane šampinjone, pa dinstajte dok voda koju puštaju pečurke u potpunosti ne uvri. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ostavite da se ohladi. U hladan nadev dodajete pavlaku i narendana kuvana jaja. Dobro izmešajte i premažite debljim slojem rolat, a potom testo urolajte. Rolat vratite u tepsiju, premažite žumancetom, pospite sa malo susama i vratite da se dopeče u rernu još jedno 10 minuta tek toliko da se uhvati fina korica. Ostavite da se ohladi, a potom isecite i poslužite.
Uživajte!
Komentari (0)