Tetka Saveta

KAKO PRAVILNO OPRATI PATIKE U VEŠ MAŠINI? Sledite ove korake i vaša obuća će zablistati, nikako ih ne stavljajte direktno u aparat! (FOTO)

Ovo su najbolji saveti da ne pohabate patike ukoliko želite da ih temeljno operete.

20.10.2022 15:30

KAKO PRAVILNO OPRATI PATIKE U VEŠ MAŠINI? Sledite ove korake i vaša obuća će zablistati, nikako ih ne stavljajte direktno u aparat! (FOTO)
shutterstock.com

Ukoliko se ubrajate u onaj tip ljudi koji ne izlazi iz patika do prvih snegova, veoma je bitno da znate kako pravilno da održavate tu vrstu obuće.

Naime, naša obuća je veoma izložena raznim prljavštinama - od obične prašine koja pada po njima, do prljavih fleka od bara, blata, ali i neretko fleka od hrane i pića koji kao po navici padnu baš na obuću. 

Kada se desi da nam se patike isprljaju, pogotovo ako su u pitanju one bele, odmah nas zaboli glava pri samoj pomisli kako da ih očistimo. Bilo da su pamučne ili kožne, one usled nepravilnog održavanja, veoma lako pucaju, cepaju se i upropaste. Zato je dobro znati kako se one pravilno čiste i peru.

Pixabay.com

Veš mašinu podesite na 30 stepeni ukoliko želite da u njoj perete patike

Za početak, uzmite mekanu četkicu i prvo skinite višak blata sa njih. Nežno ih istrljajte kako ne biste dodatno oštetili materijal. Potom, umotajte ih u staru odeću, najbolje neki peškir i stavite u mašinu. Podesite program na 30 stepeni i na brzo pranje, ukoliko vaša mašina ima tu opciju. Nemojte stavljati puno praška za veš, već duplo manju meru od uobičajene. Ono što je bitno naglasiti, pre pranja iz patika obavezno izvadite perlte. Njih morate posebno tretirati. 

FOTO:Shutterstock

Patike umotajte u neki stari komad veša ili peškir pre pranja

Za one koji imaju bele patike, koje su pritom i kožne, postoji još jedan super trik za bolji rezultat. Pre nego što ih stavite na pranje u veš-mašinu, namažite ih običnom pastom za zube i utrljajte je dobro na spornim, to jest posebno prljavim površinama. Nek odstoje deset minuta i potom ih stavite na pranje. 

Kada je reč o pertlama, ukoliko nisu mnogo prljave, nasapunjajte ih i stavite u lavor sa toplom vodom. Neka odstoje oko pola sata, potom ih isperite. Za one sa upornijim flekama, stručnjaci savetuju jednu, dve kapi sredstva za pranje suđa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)