Tetka Saveta

TEČNI, PRAŠKASTI ILI U KAPSUALAMA: Da li znate kada se koji deterdžent za veš koristi i koje su razlike među njima?

Osnavna funkcija deterdženta je da skine mrlje i temeljno opere veš, ali mnoge domaćice imaju problem kako da odaberu sredstvo koje će najbolje oprati njihovu odeću, peškire i posteljinu.

04.10.2022 18:01

TEČNI, PRAŠKASTI ILI U KAPSUALAMA: Da li znate kada se koji deterdžent za veš koristi i koje su razlike među njima?
Foto: Shutterstock

Nekada se veš prao uz pomoć ručno pravljenog sapuna od masti i kuvanog pepela. S masovnim ulaskom mašina za veš u domove pojavio se i deterdžent za pranje odeće. Njegova osnavna funkcija je da skine mrlje i temeljno opere veš.

Na tržištu postoje brojne vrste tih sredstava, ali se ona uglavnom dele na praškasta, tečna i na deterdžente u kapsulama. Zbog toga možda mnoge domaćice i imaju problem kako da odaberu sredstvo koje će najbolje oprati veš.

Srećna republika vam donosi sličnosti i razlike između te 3 vrste deterdženta i kako se oni tačno koriste da bi dali najbolji efekat.

shutterstock.com

Praškasti deterdžen vrlo je efikasan kod izuzetno zaprljanog veša

Praškasti

Ova vrsta deterdženta se najduže nalazi na tržištu pa je većina domaćica naučila da kupuje i koristi baš to sredstvo. Veoma je efikasno kod izuzetno prljavog veša i preporuka je da se koristi za iskuvavanje, odnosno pranje belog veša jer će vrela voda da ga u potpunosti rastvori. Praškasti deterdžent je i bolji izbor ukoliko imate "tvrdu" vodu jer sadrži sastojke za njeno omekšavanje, pa će samim tim i veš biti bolje opran.

shutterstock.com

Tečni deterdžent sadrži sastojke za očuvanje boja

Tečni deterdžent 

Tečni deterdžent je novijeg datuma i večina domaćica ga koristi za pranje obojenog veša zato što sadrži sastojke za očuvanje boja. Savremeni tečni deterdženti mogu da se koriste za pranje i belog i šarenog veša, samo je potrebno podesiti temperaturu na mašini za pranje. Tečni prašak ciljano uklanja fleke pa se uporne mrlje lakše operu. Postoji i tečna vrsta praška za veš koji je namenjen isključivo pranju belog veša. Prepoznaćete ga po plavim česticama koje doprinose beljem izgledu veša.

Foto: Shutterstock

Precizno doziranje je najveća prednost kapsula za pranje veša 

Kapsule

Prašak za pranje veša u kapsulama je najsavremeniji način pranja i u odnosu na praškasti i tečni ima brojne prednosti. Pre svega kapsula pruža mogućnost veoma preciznog doziranja, odnosno ne može vam se dogoditi da stavite previše ili premalo deterdženta u mašinu za pranje veša. Najvećom manom te vrste deterdženta smatra se privlačan izgled koji mami decu pa ga treba držati van domašaja mališana. Preporuka je da se kapsule stave u bubanj pre nego što u njega ubacite veš jer će tada imati najveći učinak. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)