Mali kućni trikovi

DA RUBLJE ZABLISTA: Sok od limuna za beli veš, a so i alkohol za mrlje

Nekoliko korisnih sastojaka pomoći će da veš zamiriše na čisto i produžiće život vašoj veš mašini

25.12.2021 14:28

DA RUBLJE ZABLISTA: Sok od limuna za beli veš, a so i alkohol za mrlje
Pixabay

I pored brojnih sredstava kojima je puno tržište hemijskih sredstava, beli veš posle pranja nije baš beo već pomalo sivkast, a mrlje se i ne uklanjaju lako kako se čuje u reklamama. Zato je možda dobro pribeći starim oprobanim trikovima koje domaćice dele na društvenim mrežama.

Ovih nekoliko saveta vam mogu pomoći da unesete čistoću i urednost u vaš dom bez mnogo muke i napora i bez trošenja mnogo novca.

Pixabay

Nekoliko kapi i beli veš će postati stvarno beo

 

Sok od limuna

Sok od limuna je prava blagodet za beli veš. Slobodno ga dodajte u veš mašinu i beli veš će dobiti pravu belu boju i uz to će i lepo mirisati. Dugotrajnu mrlju natopite limunovim sokom i ostavite da ga tkanina upije. Trljanje neće biti potrebno da se ukloni ružna fleka. Samo vodite računa jer ovaj savet važi samo za beli veš, kod ostalih tkanina može da skine boju.

Fleke može da ukloni i medicinski alkohol koji treba da utapkate u mrlju a potom ostavite da odstoji u vodi. I ovde važi pravilo da se koristi samo na beloj odeći.

I deterdžent za pranje posuđa može da ukloni mrlje ukoliko ih odmah natopite sa njim, ostavite da odstoji izvesno vreme a potom operete na uobičajen način.

Pixabay

Malo soli ukloniće mrlje od krvi

 

So

So je odličan pomoćnik jer može da ukloni mrlje od krvi, soseva i masne hrane. Ukoliko vam se omiljeni stolnjak isprljao od masnog pečenja, fleku prekrijte solju i ostavite da upije svu masnoću. Potom ga istrljate a onda operite na uobičajen način. Garderobu sa mrljama od krvi, pak, treba potopiti da odstoji u hladnoj vodi sa puno soli.

Pixabay

Soda bikarbona efikasno uklanja kamenac iz veš mašine

 

Soda bikarbona

Soda bikarbona je nezamenljiva kako u kuhinji, tako i u kupatilu. Pola šoljice ovog belog praha će uklonite sve neprijatne mirise iz veša ali će i produžiti životni vek vaše veš mašine. U kombinaciji sa sirćetom, soda bikarbona efikasno uklanja kamenac i nečistoće koje se tokom pranja talože u veš mašini.

Pixabay

Umesto omekšivača mnogo je bolje koristiti sirće

 

Sirće

Veliki pomoćnik u održavanju čistoće doma je i sirće. On je i odličan dodatak za pranje veša jer ga možete koristiti umesto omekšivača. Ovo bi naročito morale da imaju na umu mame jer često deterdženti i omekšivači agresivno deluju na nežnu dečju kožu. Stavite jabukovo ili bilo koje drugo sredstvo stavite u poslednju vodu za ispiranje kako biste bili sigurni da su uklonjene sve neželjene hemikalije.

U sirće možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande, čajavca ili ulja po vašem izboru i imaćete mirisno rublje. Uz to, iako su ova ulja skupa, ona će sprečiti nakupljanje plesni.

Pixabay

Bakterije i prljavštinu efikasno uklanja voda za ispiranje usta

 

Voda za ispiranje usta

Voda za ispiranje usta vam može na sličan način pomoći kao i soda bikarbona. Ukoliko je dodate prilikom pranja veša, uklonićete sa odeće bakterije i prljavštinu a veš će dobiti  svež miris. Ujedno, to je odličan način da očistite bubanj veš mašine.

I još jedan koristan savet. Nakon svakog pranja ostavite vrata mašine otvorena kako bi se osušila unutrašnjost veš mašine. Tako ćete sprečiti stvaranje neprijatnih mirisa.

Komentari (0)