Tetka Saveta

GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO: Omekšivač je štetan za OVE tkanine

Omekšivač za veš je odlično sredstvo koje pomaže da nam garderoba biud mekana i mirišljava, ali ima neke stvari koje niako ne bi trebalo prati uz korišćenje ovog preparata.

28.11.2021 11:11

GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO: Omekšivač je štetan za OVE tkanine
pexels.com

Da bi veš bio mirišljav i mekan, koristimo omekšivač, ne znajući da on ne bi trebalo da se koristi za ove tkanine:

1. Tkanine od mikrofibera

Zbog čvrstih, isprepletenih niti, tkanine od mikrofibera izrazito su izdržljive i imaju odlična upijajuća svojstva. Međutim, ako ih tretirate omekšivačem, polako ćete uništiti njihovu efikasnost i skratiti rok trajanja vlaknima.

2. Sportska odeća

Ona je prilagođena jakom znojenju, tkanina upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava u apsorbovanju znoja.

pexels.com

Sportska odeća ne treba da se pere sa omekšivačem

3. Odeća od nezapaljivih tkanina

Veliki broj radnih odela je s razlogom napravljen od posebnih tkanina otpornih na požar - štite od vatre na mestima gde je osoba izložena potencijalnom požaru. Ne treba ih tretirati omekšivačem jer negativno deluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i na kraju ih čini zapaljivim.

4. Peškiri

Nema ko ne voli mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji - apsorpciji. Međutim, baš kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj voska, zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo.

Komentari (0)