Srbija

VRNJAČKA BANJA BOGATA JE ISTORIJOM: Evo kako je nastalo ovo mesto bogato kulturom i prirodnim bogatstvom!

Vrnjačka banja jedna je od najpopularnijih banja u Srbiji, a pored prirodnih lepota, ova banja bogata je istorijom.

27.10.2021 17:47

VRNJAČKA BANJA BOGATA JE ISTORIJOM: Evo kako je nastalo ovo mesto bogato kulturom i prirodnim bogatstvom!
printscreen

U oblasti Raška i centralnoj Srbiji, nedaleko od Kraljeva i Trstenika, nalazi se Vrnjačka banja. Istorija ove banje vrlo je bogata, a njena namena menjana je kroz vreme.

Od doba starih Rimljana pa sve do danas, svi znaju koliko vredi magična voda Vrnjačke banje. Iz iskopina na teritoriji banje saznali smo da su Rimljani ovde jako voleli da provode svoje vreme, pa je na izvorištima vrele vode nađeno nebrojano mnogo rimskih zlatnika iz perioda od drugog do četvrtog veka. Iz tog perioda pronađeni su i ostaci bazena, a veruje se i da su sloveni znali za bogatstvo koje se nalazilo na tom mestu kada su se doselili na Balkansko poluostrvo.

Kada su Turci zauzeli Srbiji, begovi i spahije dolazili su da se odmore u našoj najpopularnijoj banji, a naši ljudi bili su primorani da ih služe. Tako su se stvari odvijale sve dok se nismo oslobodili turske vlasti. Knez Miloš je, godine 1835. pošalje čoveka da odredi koliko je zdrava voda Vrnjačke banje, rezultati istraživanja bili su zadivljujući, te General Jovan Belimarković odlučuje da sagradi letnjikovac, koji postaje mesto okupljanja srpske aristokratije sve do kraja drugog svetskog rata kada banja dobija namenu lečilišta.

Danas u Vrnjačkoj banji možete lečiti šećerne bolesti, reumatske bolesti, bolesti žučne kese, ginekološke bolesti, sterilitet, čireve i još mnoge druge. Dolaskom u ovu banju, sebi ćete omogućiti da upoznate kulturu, tradiciju i društvo različitih naroda koji su, od drugog veka nove ere do danas, provodili dane na ovom lekovitom mestu.

Komentari. (0)