Tetka Saveta

EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO UVEK SAV VEŠ PERETE NA 30 STEPENI! Neverovatne činjenice o mikrobima, ali i mašini!

Stručnjaci su izneli neverovatne činjenice o pranju rublja u veš-mašinama, što je posebno važno za one koji su ubeđeni da se određene stvari mogu dobro očistiti samo na 90 stepeni.

24.04.2022 19:00

EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO UVEK SAV VEŠ PERETE NA 30 STEPENI! Neverovatne činjenice o mikrobima, ali i mašini!
shutterstock.com

Za čist, snežno beli veš nekada se pribegavalo iskuvavanju, dok se veš u boji prao na nešto nižim temperaturama. Danas, me]utim, savremene veš-mašine imaju različite programe, pa je često teško se snaći koja je optimalna temperatura za pranje određene vrste odeće.

I dok mnoge žene tvrde da veš, posebno peškiri i posetljina, ne mogu dobro da se operu na temperaturama ispod 60 stepeni, ima i onih koje se kunu da je za čistu garderobu, bez obzira na boju, sasvim dovoljna temperatura od 30 stepeni. Ko je u pravu?

Pixabay.com

Manje struje se troši ukoliko koristite programe sa nižim temperaturama  

Prednosti

Stručnjaci tvrde da je pranje veša na 30 stepeni sasvim dovoljno da se rublje očisti, pri čemu ćete značajno uštedeti energiju i dobiti niže račune za struju. Istovremeno, na taj način ste pomogli očuvanju okoline.

Naime, dokazano je da se pranje veša na nižim temperaturama, ukoliko ga, na primer, umesto na 60 operete na 30 stepeni, potrošnja energije i emisije štetnog ugljen-dikosida smanjuju za 35 odsto. U proseku samo u Evropi čak 60 odsto štetnih gasova, koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte, dolazi od zagrevanja vode u veš-mašinama prilikom pranja rublja. Dakle, što niža temperatura, to je manji negativni uticaj na životnu okolinu.

Pixabay.com

Što niža temperatura to manje štetnih gasova, pa samim tim i zdravija okolina

Mane 

Ipak, treba priznati da pranje veša na 30 stepeni nije dovoljno da se temeljno očisti izuzetno zaprljan veš, čak i ukoliko se koristi kvalitetan prašak. 

To se posebno odnosi na veš koji ima razne vrste masnih mrlja ili fleka od trave koje su česte na dečjoj odeći. Da biste izbegli da vam iz mašine izađe nedovoljno opran veš najbolje je da mesto sa mrljama pre mašinskog pranja istrljate sredstvom za uklanjanje fleka.

Pixabay.com

Dečji veš često je uprljan raznim flekama pa ga je teže oprati na nižim temperaturama

Izuzeci od pravila 

Ukoliko veš najčešće perete na nižim temperaturama potrebno je barem povremeno, jednom do dva puta mesečno, posteljinu i peškire oprati na višim temperaturama kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija u samoj mašini.

Takođe, preporučljivo je prati rublje na višim tepmeraturama kod osoba koje imaju bilo kakav imunološki problem, kao i kod osoba koje su imale neku zaraznu bolest. Uvek je prisutan i higijenski razlog. 

Komentari (0)