Tetka Saveta

Ovo je znak da KORISTITE PREVIŠE PRAŠKA za pranje veša

Višak praška oštećuje veš i čini ga grubim, utiče na veš mašinu, a ukoliko prašak nije dobro ispran možete dobiti iritaciju kože ili alergiju.

06.08.2022 17:00

Ovo je znak da KORISTITE PREVIŠE PRAŠKA za pranje veša
shutterstock.com

Grub i krut veš na dodir nakon što ste ga izvadili iz mašine za pranje veša siguran je znak da koristite više deterdženta nego što je potrebno. Možda ćete uspeti da otklonite prljavštinu ali višak praška za pranje veša može izazvati dodatne probleme. Tkanina se brže i lakše haba, boja nestaje, a odeća je neudobna za nošenje. Uz sve to možete da zaradite i alergiju usled iritacije kože koja dolazi u dodir sa nedovoljno ispranim vešom.

Srećna republika otkriva koliko tačno je potrebno praška za određenu količinu veša i šta da radite ukoliko vam rublje nije dovoljno dobro isprano usled viška deterdženta.

shutterstock.com

Višak praška ostaje na tkanini što oprani veš čini grubim i krutim

Koliko je praška dovoljno?

Ukoliko u mašinu za veš sipate više praška, to može dovesti do stvaranja viška pene. Veš će se zalepiti jedan za drugi zbog čega neće moći dovoljno dobro da se ispere, a tragovi praška ostaju na rublju. Uz to rizikujete i da vam se pokvari veš mašina jer se višak stvrdnutog praškastog deterdženta teško rastvara pa samim tim teže izlazi iz mašine. Komadići praška mogu da se nakupe u odvodnom crevu i da ga zapuše.

Da biste sve ovo izbegli, povedite računa koliko praška sipate. Za prosečnu mašinu od 8 kilograma veša, ukoliko nije previše zaprljan, dovoljne su 2 kašike praška, posebno ukoliko je u pitanju koncentrat. Sve preko ovoga je višak. Ukoliko veš perete na ruke, onda vam je potrebno i mnogo manje praška.

Naravno, sve zavisi i od kvaliteta deterdženta koji koristite. Koncentrati praška imaju jaču moć pranja i najčešće su duplo jači u odnosu na običan prašak pa je potrebno staviti ga duplo manje nego običnog deterdženta.

Pixabay.com

Nakon što uklonite ostatke deterdženta veš uključite samo program za ispranje 

Kako ukloniti višak?

Višak praška koji je ostao na vešu potrebno je skinuti da bi se izbegle iritacije na koži. Veš potopite u vodu u koju ste dodali šolju sirćeta koje će pomoći da se višak deterdženta brže i lakše skine sa rublja. Istrljajte vidljive tragove praška i ostavite veš sat vremena u ovom rastvoru. Nakon toga, ubacite u mašinu i uključite samo ispiranje.

Ukoliko se tragovi praška nisu uklonili, rešenje je u kombinaciji nekoliko sastojaka. U flašu vruće vode sipajte pola šoljice boraksa, polovinu sode bikarbone i samo malo deterdženta. Veš potopite u kadu, dodajte ovaj rastvor i ostavite ga naredna 4 sata. Potom ga iscedite i ubacite na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš mekanim, ali će sprečiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)