Pek papir, nezaobilazan saveznik u kuhinji zahvaljujući svojoj otpornosti na toplotu i nelepljivosti, nalazi se u gotovo svakom domaćinstvu. Ipak, iza njegove praktične primene kriju se potencijalni zdravstveni rizici koji bi mogli zabrinuti svakog ko ga redovno koristi.
Industrija papira za pečenje vredna je preko 960 miliona dolara na globalnom nivou, ali sve je više činjenica koje upozoravaju da je vreme da preispitamo njegovu bezbednost.
Pek papir se proizvodi specijalnim procesima koji mu obezbeđuju otpornost na mast, vlagu i toplotu. Uglavnom je premazan silikonom, a mnogi proizvođači primenjuju i proces izbeljivanja kako bi papir bio svetliji. Upravo tu nastaje problem, izbeljivanje može dovesti do prisustva dioksina, toksične supstance koja se oslobađa na visokim temperaturama i, prema naučnim istraživanjima, može se zadržati u masnom tkivu čak 7 do 11 godina. Dioksini su povezani sa reproduktivnim i razvojnim poremećajima, kao i sa poremećajem rada imunog sistema.
Dodatnu zabrinutost izaziva i silikonski premaz. Iako je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) još 1979. godine označila silicijum-dioksid, sastavni deo silikona, kao bezbedan za kontakt s hranom, novija sveobuhvatna istraživanja o bezbednosti samog silikona nisu sprovedena. Pojedine studije pokazale su da određene silikonske komponente, kao što su siloksani, mogu preći u hranu i potencijalno uticati na hormone ili čak povećati rizik od kancera.
Zbog svega navedenog, stručnjaci predlažu da se potrošači okrenu zdravijim i ekološki prihvatljivijim alternativama za pripremu hrane. Među preporučenim rešenjima su posuđe od nerđajućeg čelika, keramike, stakla ili silikonske podloge koje ne sadrže štetne jedinjenja.
Iako praktičan, pek papir možda i nije najbolji izbor za zdravu kuhinju. Stručnjaci poručuju: birajte svesno i informisano, jer zdravlje počinje tamo gde najmanje očekujemo - u svakodnevnim kuhinjskim navikama.
Komentari (0)