Lice

SODA BIKARBONA BRIŠE BORE! Verovali ili ne, ovi recepti će učiniti čudo za vašu kožu

Soda bikarbona je jeftin, lako dostupan i izuzetno "moćan" prah koji može da se iskoristi uklanjanje bora.

10.05.2022 17:00

SODA BIKARBONA BRIŠE BORE! Verovali ili ne, ovi recepti će učiniti čudo za vašu kožu
Pixabay.com

Soda bikarbona ima sve veću upotrebu u kozmetici. Koristi se za uklanjanje fleka na licu, za fin i nežan piling, kao sastojak maski za negu i ishranu kože, ali i za "brisanje! bora. Jednom rečju, učiniće čudo za vašu kožu.

Međutim, ne treba zaboraviti da sa tim, mnogi bi rekli magičnim prahom, ipak treba biti oprezan i ne koristiti ga previše često. Dermatolozi upozoravaju da sodu bikarbonu nikako ne treba da upotrebljavaju osobe sa izuzetno suvom kožom jer je ona samo dodatno može isušiti. Takođe, soda bikarbona se ne preporučuje osobama sa osetljivom ili obolelom kožom lica jer može naneti više štete nego što će doneti koristi.

Za one koji nemaju te probleme Srećna republika donosi 4 recepata kako da izbrišete bore i na prirodan način podmladite kožu lica.

Pixabay.com

Soda bikarbona na brirodan način briše bore i podmlađuje kožu lica

Nežan piling za lice

Piling na bazi sode bikarbone i meda savršen je za sve tipove kože koju neguje i vraća vitalnost i blistavost. Prah sode bikarbone će nežno ukloniti mrtve ćelije, a med će nahraniti kožu, što je recept sa savršen ten.

Priprema se veoma lako, a dovoljno je jednu kašičicu sode bikarbone pomešati sa isto toliko meda i dodati mrvicu vode da smesa postane kremasta. Naneti smesu na čistu kožu i laganim pokretima izmasirati lice nekoliko minuta. Nakon što ostatke uklonite mlakom vodom nanesite hranljivu kremu za lice koju inače koristite.

shutterstock.com

Grčki jogurt u kombinaciji sa sodom bikarbonom čini čuda za hidrataciju lica

Maska sa jogurtom

Jogurt je hranljiva i zdrava namirnica koja u kombinaciji sa sodom bikarbonom vraća sjaj umornoj koži. Ako uz to imate i poneku bubuljicu, onda će ova maska rešiti i taj problem. Idealna je za hidrataciju kože lica, a može istovremeno da se upotrebi i kao piling.

Recept je jednostavan. Pomešajte dve kašike jogurta, najbolje grčkog koji je gušći i ima bolju teksturu, sa isto toliko sode bikarbone. U smesu dodajte nekoliko kapi limuna, sve dobro izmešajte i stavite masku na lice. Posle dvadesetak minuta isperite lice. Ne samo što ćete se otarasiti bora, već ćete se zahvaljujući limunovom soku i cinku iz jogurta osloboditi ružnih, crnih podočnjaka.

Pixabay.com

Smesa sode bikarbone i kokosovog ulja može da se koristi kao maska za lice

Soda bikarbona i kokosovo ulje

Soda bikarbona i kokosovo ulje su idealna mešavina za čišćenje i negu kože lica. Kokosovo ulje je posle majčinog mleka najbogatiji izvor laurinske kiseline koja igra presudnu ulogu u razvoju imunološkog sistema bebe, pa se tom ulju pripisuje i pozitivan imunološki efekat. Važno je napomenuti da se koristi isključivo hladno ceđeno kokosovo ulje koje nije izgubilo svoja svojstva tokom procesa rafinacije.

Dovoljno je pomešati kašiku sode bikarbone sa istom tolikom količinom kokosovog ulja i blagom masažom vrhovima prstiju naneti smesu na lice. Nakon što na taj način ispilingujete kožu, ostavite smesu još pet do deset minuta na licu kao masku, a potom je sperite mlakom vodom.

Pixabay.com

Soda bikarbona može da vam pomogne da se rešite akni na licu

Za čišćenje masne kože

Soda bikarbona i limunov sok dobar su način za čišćenje masne kože lica sa aknama i mitiserima. Jednu kašiku sode bikarbone pomešate sa kašikom limunovog soka, nanesite smesu na čisto lice i lagano ga izmasirajte vrhovima prstiju. Tretman traje nekoliko minuta, a potom lice temeljno operite vodom. Soda bikarbona će očistiti kožu, a limunska kiselina ukloniti višak masnoće.

Preporuka je da se ta vrsta čišćenja primenjuje jednom mesečno. Takođe, povedite računa da nakon tretmana ne izlazite na sunce jer ukoliko niste dobro uklonili limunov sok u dodiru sa sunčevom svetlosti može da dođe do pojave tamnih fleka na licu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)