Telo

POČNITE NA VREME: Kako da pripremite kožu za sunčanje

Važno je da uradite nekoliko koraka da koža bude spremna za leto i "nabacivanje" lepog tena.

16.04.2022 09:30

POČNITE NA VREME: Kako da pripremite kožu za sunčanje
unplash

Zima je mnogima i pored udobnosti doma i toplog ćebeta, ipak malo išla na štetu-kao i svake godine, pa su dobili koje kilo viška. Međutim, mnogi su se na vreme osvestili i krenuli sa vežbanjem i korigovanjem ishrane kako bi svoje telo doveli u red, a šta je sa kožom? Tokom toplih letnjih dana koža će biti izložena suncu, nosiće se letnja garderoba, a samim tim i vaš ten će biti lako vidljiv.

Pre nego što vreli letnji dani nastupe u svom punom sjaju i toploti, važno je da znate korake koje treba ispoštovati pre nego što prostrete peškir na plažu i naručite sebi neko piće. Nemojte to raditi neposredno par dana pred odlaska na sunčanje, već uzmite neko vreme kada ćete se pozabaviti svojom kožom i njeno regeneracijom nakon zime.

Piling kože

Ovo je izuzetno važan tretman za svaku ženu, bez obzira na to da li se priprema za sunce ili jednostavno vodi brigu i negu o svojoj koži. Piling se preporučuje da bi se otklonile mrtve ćelije sa svih delova  tela a najviše, laktova, podlaktica i butina. Pilinge možete kupiti u drogerijama ili jednostavno sami napraviti, ako već ne odlazite kod kozmetičara na tretman. Najbolji su oni obogaćeni kafom, braon šećerom ili himalajskom solju, nežni a dovoljno grubi da otklone svaku nečistoću na koži i odumrlu ćeliju, podstiču cirkulaciju i zatežu kožu.

unplash

Dobar piling je odlična podloga za pripremu kože za sunce

Hidratacija kože

Vaša koža je tokom zime bila izložena i hladnoći dok ste boravili napolju ali i toploti boraveći u toploj prostoriji. U oba slučaja dolazi do sušenja kože zato je važno da je hidrirate. Pored vode koja je važna za kožu i organizam, važno je takođe da koža dobija i adekvatnu negu kojom će biti hidrirana i nahranjena vitaminima. Ovaj proces je poželjan i nekoliko nedelja pre početka sunčanja da ne bi dolazilo do perutanja i sušenja kože. Nakon tuširanja, svakog dana bi trebalo naneti na losion ili mleko za telo. Ovo važi i za lice na koje ujutru treba naneti hidratantnu kremu nakon umivanja i čišćenja, koja će ga štititi tokom čitavog dana od spoljašnjih uticaja.

shutterstock.com

Koža se nakon zimskog perioda i sušenja mora hidrirati kako bi bila pripremljena za sunce

Zaštitni faktor

Ono sa čime se svi dermatolozi slažu kada je izlaganje kože suncu u pitaju, je koristiti adekvatni zaštitni faktor, izlagati se rano prepodne ili u kasnijim poslepodnevnim časovima suncu i nositi naočare i šešir. Ovo naročito važi za osobe svetle puti čije telo ne proizvodi dovoljno melanina pa se oštećenja od sunca stvaraju kod svetlijih osoba. Sunce je potrebno zbog vitamina D ali ne treba preterivati i najbolje bi bilo ukoliko bi se našla zlatna sredina. 

shutterstock.com

Kakvagod da je vaša put, koža mora koristiti kremu sa zaštitnim faktorom

Solarijum i kreme za samopotamnjivanje

Ova dva tretmana preporučuju se kada su brzinska rešenja u pitanju i kada nije moguće prirodnim putem pocrneti. Svi oblici izlaganja kože prejakoj toploti su svakako štetni, ali opet zavisi u kojoj meri se koža tretira. Kreme za samopotamnjivanje mogu izazvati alergijske reakcije ili svrab kože jer nije garantovano da vam sastojci te kreme u potpunosti odgovaraju, a o neujednačenom tenu i flekama koje možete dobiti da ne pričamo.

shutterstock.com

Solarijum se preporučuje za brza rešenja i kada zahtevaju prilike za to

Depilacija

Ovde ne treba naglašavati da se radi o nekom posebnom tretmanu već je to stvar lične higijene svake žene i pre izlaganja sunčevm zracima  trebalo bi da koža bude čista i depilirana kako bi ten bio ujednačen i kako bi koža pocrnela svuda podjednako. Depilaciju možete odraditi u kozmetičkom salonu ili jednostavno kući uz preparate poput pena i voska za depilaciju i koža je spremna za leto. Važno je znati da nakon ovog tretmana koža može biti iziritirana i osetljiva i zato je  potrebno depilaciju uraditi nekoliko dana pre sunčanja i odlaska na letovanje.

shutterstock.com

Priprema za sunčanje ili ne, depilacija je stvar higijene svake žene

Svetao ten

Za dame koje imaju svetao, porcelanski ten, dobijanje tamne boje ume da bude prava agonija. Prosto, jer ne znaju kako da tretiraju kožu a da ne dobiju opekotine. Za njih je važno da znaju  da im je potreban veći zaštitni faktor koji ide i do 50. I direktno izlaganje suncu nije poželjno.

unplash

Osobe svetlije puti moraju posebno da pripreme kožu za sunčanje

Da li imate tamniju ili svetliju put, suvu ili masnu kožu potpuno je svejedno. Proces pripreme kože pre sunčanja je obavezan za svaki tip i iako iziskuje vreme i finansije, koža će vam biti negovana i lepa tokom čitavog leta. Za svaki naredni put imaćete odličnu podlogu i što se boje kože tiče ali i njene nege. tako da, krenite na vreme, jer leto samo što nije!

BONUS VIDEO:

 

 

 

                                                   

Komentari (0)