Prirodni lekovi

RECEPT STARIH MAJSTORA: Domaća ceđena limunada

Svi su svesni hranljivosti i lekovitosti limunade, naročito kad je pravite u kućnoj varijanti i znate šta ste u nju stavili. Srećna Republika otkriva recept majstora koji se pravljenjem limunade bave decenijama.

28.03.2022 08:00

RECEPT STARIH MAJSTORA: Domaća ceđena limunada
Srećna republika

Limunada je nepravedno potisnuta po kafićima zbog mnogih drugih pića i sokova koja su se nametnula kao "bolja". I u nekom lokalu teško da ćete dobiti pravu ceđenu i okrepljujuću limunadu.

Umesto toga, dobićete tanku limunadu, napitak čija nijansa jedva da je slična pravoj limunadi. Ipak, ništa bolje od proverene recepture i limunade koju će svi ukućani i vaši prijatelji obožavati.

Sastojci (za 2l ovog napitka):

  • 3 limuna veća, ili 4 manja
  • manja pomorandža ili grejp
  • oko 100 g šećera

Srećna republika

Ništa bolje od domaće limunade za energičan dan

Priprema:

Limun i pomorandžu iseckati na komadiće. Ubaciti ih u sokovnik i doliti malo vode naznačeno na kalupu. Ukoliko vam je manji sokovnik, podelite količinu iz dva puta da se izblenda. Kad ste stavili sve to uključite i blendajte oko 15 sekundi. Kad je voće izblendano, uzeti veću posudu i cedaljku sa srednje krupnim krupicama i sipati smesu da se procedi. Mešati sve vreme dok se dobro ne ocedi hranljivi sastojak, a krupna smesa od limuna ide kao otpad. Limunu koju smo iscedili u posudu rastvorimo vodom da dolijemo do 2 litre jer ona je izuzetne gustoće. Dodati šećer, ako volite zaslađeniju limunadu sipati po ukusu.

Prijatno!

 

Komentari (0)