Jela sa mesom

BRZA PASTA: Ukusno jelo od onoga što imate u frižideru

Postoji gomila recepata koje nećete naći nigde, jednostavno do njih smo došli dodavanjem i oduzimanjem namirnica, dok nismo našli savršenu kombinaciju ukusa! Probajte i vi!

22.03.2022 10:45

BRZA PASTA: Ukusno jelo od onoga što imate u frižideru
Ana Đeić

Iako mi se dešava da mi je pun frižider, nekako se uvek uhvatim za spremanje paste. Ona se maltene sprema sama od sebe. Dovoljno je samo da iseckate namirnice i to je to. Završavajte sve svoje obaveze, dok ćete za sat vremena imati kompletan obrok. Najbitnije od svega je što nikada ne morate imati apsolutno sve sastojke, tako da iskoristite uvek šta vam je u frižideru.

Sinoć sam imala mnogo posla oko sređivanja stana, i to posle krajnje napornog dana. Logično, odmah sam posegla za naručivanjem hrane. Dilema je bila jedino da li naručiti picu ili  giros. I naravno, palačinku pride, jer, zašto da ne! Kroz glavu mi prolazi kako ću ponovo jesti gomilu nezdave hrane, ali pomisao da kuvam i perem šerpe je ipak prevagnuo u korist poručivanja.

Zauzeto. Prvi, drugi, treć put. Otvaram frižider. Pa šta ako sam imala težak dan, pasta će biti brzo gotova, a ošacovala sam da imam i, otvoreno doduše, ali još uvek dobro crveno vino u frižideru. Ovu verziju sam sinoć spemala, takođe uvek stavite više materijala, kako biste imala ručak i za sutradan.

Sastojci:

  • glavica crnog luka
  • 3 crvene paprike ( možete koje god želite)
  • cela veća tikvica ili 2 manje
  • 150 g svinjske pečenice
  • 150 g biljnog kačkavalja
  • neutralna pavlaka
  • krem supa od pečuraka u kesici
  • polovina pakovanja špageta/makarona
  • nekoliko maslinki
  • so, mirođija, peršun

Priprema:

Na umereno ugrejanom ulju sitno iseckajte i udinstajte glavicu luka, dodajte so, mirođiju i peršun. Kada se to dobro proprži, pa udinsta, tu ubacite sitno iseckanu papriku. Imajte u vidu kojim rasporedom ubacujete namirnice. Recimo, paprika zahteva duže dinstanje od tikvice. Posle nekog vremena iseckajte i tikvicu i ubacite je. Ja volim da ubacim i po koju iseckanu maslinku. Kada se to dobro udinsta, posle nekih pola sata, iseckajte i pečenicu, a na kraju i kačkavalj. Biljni kačkavalj vam se neće skroz rastopiti, i ostaće u komadićima, zato ga volim. To bi sve trebalo da bude dobro sjedinjeno i udinstano za oko sat vremena.

Ana Đeić

Gotova pasta u tiganju

Za to vreme u drugoj šerpici ubacite neutralnu pavlaku od pola litra, da se smlači na ringli. Dok još nije vrela, ubacite u nju kesicu krem supe od pečuraka, polako svo vreme mešajte da ne zagori. Potrebno je oko 5 minuta. Videćete da je gotovo kad smesa poprimi oblik iz vodenastog u kremasto stanje.

Na samom kraju dodajte ovaj krem koji ste dobili u tiganj ili šerpu u kojoj vam je smesa, pomešajte, proverite treba li da se dosoli ili ne.

Špagete caka

Ana Đeić

Uživajte uz pastu i crveno vino

U drugoj šerpi obarite špagete. Moj savet je, da kada budu gotove ih procedite hladnom vodom, i dobro izmešajte ili rukom dodatno provučete špagete kako ne bi ostale lepljive. Prospite vodu u toj šerpi u kojoj ste ih kuvale i na dno kanite malkice ulja, ugasite ringlu i vratite šerpu na nju. Proceđene, špagete ponovo vratite u tu istu šerpu i promešajte, tako vam se neće lepiti. Dodajte čašu crvenog vina uz ručak i uživajte! Čak nemate ni gomilu sudova!

Komentari (0)