Lice

ZATEŽU KOŽU DO PERFEKCIJE! Koristite ih svakog dana i doživećete čudo!

Stručnjaci tvrde da ishrana može da igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože, a evo koje namirnice su posebno blagotvorne.

11.04.2022 18:30

ZATEŽU KOŽU DO PERFEKCIJE! Koristite ih svakog dana i doživećete čudo!
unplash

Mnoge dame izgube i novac i vreme u potrazi za adekvatnim preparatom koji će negovati njihovu kožu. Međutim, često se ispostavi da ni najbolja nega nekad nema presudan značaj da li ćete izgledati mlađe i da li će se pojaviti još jedna bora na vašem licu. Naravno, i genetika ima ulogu u svemu tome, ali ako slušate savete dermatologa, da biste imali zdravu i sjajnu kožu neophodno je da povedete računa i o ishrani. Specijalsita za dermatologiju na klinici Vera, Mehmet Geker, kaže da bi na svaka osoba na svom tanjiru svakog dana trebalo da uvrsti četiri namirnice koje će koži dati na vitalnosti, energiji, svežini i elastičnosti.   

Paradajz, brokoli, paprike...

Značaj koji povrće ima ne treba posebno isticati s obzirom na to da je bogato hranljivim sastojcima i antioksidansima koji pomažu u sprečavanju najrazličitijih oboljenja. Ključnu ulogu u poizvodnji kolagena, koji je zadužen za sjajan i blistav ten, ima vitamin C, a on se nalazi u povrću u izobilju. Pre svega je reč o lisnatom povrću, paradjzu, brokoliju i paprikama.

Avokado

Na reklamama ćete često videti žene koje predstavljaju određeni kozmetički proizvod, a pritom drže avokado u ruci. Nije ni čudo s obzirom na to da ovo voće, koje, ruku na srce jeste skupo, sadrži monozasićene masti i antioksidante. Oni pomažu u održavanju zdrave membrane kože i sprečavaju njeno starenje.

unplash

Avokado ima veoma važnu ulogu u lepoti kože

Masna riba

Zašto ne biste posetili neki riblji restoran ili kod kuće pripremili ribu na svoj način? Ona je mediteranski specijalitet koji nesumnjivo ima svoj pozitivan efekat na zdravlje i za one koji žele da skinu kilograme. Međutim, konzumiranje ove namirnice takođe će poboljšati kvalitet vaše kože. Masne ribe, u koje se ubrajaju losos i tuna, bogate su omega 3 masnim kiselinama povezanim s davanjem čvrstene koži. Mnoge ribe sadrže proteine koji su zaduženi za proizvodnju kolagena i elastina, što poboljšava zdravlje kože.

unplash

Dermatolozi preporučuju masnu ribu za blistav ten

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje je neizostavni sastojak mnogih jela u domaćinstvima, a naročito ga vole poznati svetski kuvari koji ga rado dodaju svim jelima. Ono je jedno od najzdravijih ulja koje će vašu kožu učiniti mlađom zbog koncentracije monozasićenih masti. One utiču na elastičnost i čvrstoću kože. Ukoliko ste u mogućnosti, uvrstite ga u ishranu umesto klasičnog suncokretovog ulja ili ga makar u određenoj količini koristite u salatama ili kao dodatak jelima.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)