Za zdravlje i lepotu

MOĆ KOKOSOVOG ULJA: Štiti srce, skida masne naslage i neguje kožu i kosu

Naučne studije pokazuju da kokosovo ulje povoljno utiče na zdravlje, a njegovi moćni sastojci ubijaju štetne bakterije i viruse

12.01.2022 10:00

MOĆ KOKOSOVOG ULJA: Štiti srce, skida masne naslage i neguje kožu i kosu
Pixabay

Sve češće se u naučnim krugovima se o kokosovom ulju govori kao o „super hrani“, koja pozitivno utiče na zdravlje. Razlog tome su jedinstvene kombinacije masnih kiselina koje utiču na mozak, srce, kožu, kosu.

U određenim delovima sveta, kokos je jedna od glavnih prehrambenih namirnica i ti narodi su među najzdravijima. Najbolji primer je narod Tokelaua, koji živi u južnom Pacifiku. Oni unose u svoje telo više od 60 % kalorija iz kokosa. Ti su ljudi odličnog zdravlja i gotovo da nema onih koji imaju problema sa srcem, prenosi krenizdravo.dnevnik.hr.

Prema rezultatima studije koja je objavljena u časopisu Clinical Biochemistry, postoji dobar razlog da se veruje da devičansko kokosovo ulje snižava lipide i loš holesterol. Zasluga se pripisuje biološki aktivnim polifenolima iz ovog ulja.

Pixabay

Svoje zdravlje možete poboljšati ako samo ujutru stavite jednu kašikicu u jutarnju kafu

 

Naučne studije su potvrdile da ulje kokosa može da poveća potrošnju energije što za 5% potencijalno dovodi do gubitka težine tokom dužeg perioda. Jedna od njegovih dobrih osobina je i da smanjuje apetit. Najjači njegov uticaj možete osetiti ako ujutru jednu kašičicu stavite u jutarnju kafu koja će dobiti lep ukus, a vi mogućnost da gubite kilograme i čuvate zdravlje.

Dokazano je i da laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija bakterije, viruse i gljivice. To se posebno odnosi na bakterije Staphylococcus aureus i Candida albicans, čest izvor gljivičnih infekcija kod ljudi.

Nije zanemarljivo ni njegovo blagotvorno dejstvo na kosu i kožu. Odlično deluje na oštećenu kosu i veoma je delotvorno kao krema za sunčanje jer blokira oko 20% ultraljubičastih zraka.

Može se koristiti i za ispiranje usta čime se ubijaju štetne bakterije i smanjuje loš zadah.

Pixabay

Odlično je za masažu ali ga možete upotrebiti i kao zaštitu od sunca

 

Evo još nekoliko načina na koji možete da iskoristite kokosovo ulje:

-samo nekoliko kapi biće dovoljno za svakodnevnu negu suve kože i zanoktica

-maska od kokosova ulja i meda pomoći će u omekšavanju oštećenih pramenova kose. Masku držite 40 minuta na kosi, a zatim dobro operite kosu šamponom. Istu masku možete naneti i na lice. Držite je 15 minuta a potom isperite mlakom vodom

-piling za kožu možete napraviti od kokosovog ulja i sode bikarbone. Pomešajte ih, nežno utrljajte u kožu i zatim nakon pet do 10 minuta isperite

-kokosovo ulje možete koristiti i kao balzam za usne ili za skidanje šminke, naročito maskare.

-mamama koje imaju problema s dojenjem pomoći će kod hidratacije ispucalih delova kože

Komentari (0)