Tetka Saveta

Zašto je dobro koristiti i kako oprati drveno posuđe?

Nikako ga ne smete prati u mašini za suđe

16.02.2022 12:00

Zašto je dobro koristiti i kako oprati drveno posuđe?
Pixabay

Kuhinjsko posuđe se menja, ali drvene kašike i daske za sečenje su izdržale test vremena i to sa razlogom. Drvo prirodno ima više antibakterijskih svojstava od bilo kod sintetičkog predmeta. Ono se bori protiv bakterija i buđi, a tu svoju sposobnost zadržava i kada se od njega napravi posuđe.

U principu, ova vrsta posuđa dugo traje, ali vremenom će poprimiti ružne mrlje od namirnica, može se polomiti ili zapaliti. Zato je i ovim drvenim predmetima potrebno adekvatno čišćenje i nega.

Važno je napomenuti da drveno posuđe nikako ne bi trebalo stavljati u mašinu za sudove jer može da ih uništi. Naime, višak toplote i vlage će uzrokovati da se kašike i daske iskrive, popucaju i slome. Zbog toga vam donosimo pet načina kako da efikasno operete kašike, varjače, daske i ostalo posuđe od drveta.

Tečnost za sudove

Odmah nakon upotreba, drveno posuđe operite tečnošću za sudove i ostavite da se prirodno osuši na vazduhu. Na taj način ćete im produžiti životni vek.

Pixabay

Drveno posuđe je izdržalo test vremena

 

Ulje

Sigurno ste primetili da vaše drvene kašike deluju isušeno. Da biste im povratili vlagu, povremeno ih namažite nekim jestivim uljem, kao što je orahovo ili laneno. Izbegavajte upotrebu biljnih ulja sa kojima se sprema hrana jer imaju tendenciju da užegnu.

Sirće

Na drvenom posuđu, a naročito na varjačama i kašikama, ostaje deo hrane koja se priprema i prodire duboko u drvo. Zato je potrebno povremeno da drveni escajg očistite u otopini sirćeta i vode, u razmeri 1:1. U ovoj tečnosti ostavite varjače da odstoje preko noći.

Pixabay

Povremeno je dobro drvene kašike potopiti u rastvor sirćeta

 

Limun i soda bikarbona

Drveno posuđe upija mirise i ukuse i zbog toga na njemu ostaju ružne i tamne mrlje. Kako biste uklonili neugodne mirise, recimo od belog luka, povremeno drveno posuđe „izribajte“ sa prepolovljenim limunom ili pastom od sode bikarbone i vode.

Ili preko posuđa prospite sodu bikarbonu, nacedite sok od limuna i ostavite malo da varjače odstoje u tome. Potom ga isperite vodom i tečnošću za sudove i ostavite da se osuši na vazduhu.

Vodonik peroksid

Povremeno nije loše, kako biste uklonili bakterije, da, nakon pranja, na drveno posuđe prosvete malo vodonik peroksida, to jest hidrogena i ostavite da se osuši. Pre upotrebe, obavezno ga ponovo operite, piše allrecipes.com.

Komentari (0)