Dijeta

OMILJENE NAMIRNICE IPAK NE GOJE? Nova istraživanja pokazuju da ovu hranu možemo jesti i gubiti kilograme, postoji samo jedna caka (FOTO)

Na listi se nalazi testenina, jogurt, bobičasto voće čak i čokolada a tajna je količini hrane koju jedete

14.04.2023 17:01

OMILJENE NAMIRNICE IPAK NE GOJE? Nova istraživanja pokazuju da ovu hranu možemo jesti i gubiti kilograme, postoji samo jedna caka (FOTO)
shutterstock.com

Svako od nas se u nekom trenutku borio sa viškom kilograma i pokušavao da smrša. Kako ističu stručnjaci, umesto rigoroznih dijeta koje mogu da ugroze naše zdravlje, potrebno je pridržavati se jednostavnog principa: unosite manje kalorija nego što ih potrošite tokom dana.

Da biste to postigli ne morate po ceo dan da jedete šargarepu ili grickate zelenu salatu dovoljno je da se pridržavate pravila dobro izbalansiranih obroka.

Postoje 4 ključne namirnice koje preporučuju stručnjaci a koje mogu pomoći kod mršavljenja. To nisu one namirnice koje većina nas očekuje, ali podstiču smanjenje kilograma na osnovu rezultata brojnih istraživanja.

Pixabay.com

Umesto da se odreknete špageta preporuka je da smanjite porciju

Testenine

Testenine su decenijama bile na spisku namirnica koje doprinose povećanju viška kilograma. Ali, sudeći po rezultatima istraživanja ništa nije onako kako se na prvi pogled čini. Studije su pokazale da je gubitak kilograma moguć kad su u ishranu uključene testenine tajna je samo u njihovoj količini.

- Umesto da u potpunosti iz menija izbacite špagete potrebno je da smanjite porciju. Testenine sadrže mikronutriete koji mogu da pomognu u gubitku kilograma. Oko 145 g testenine sadrži 7,7 g proteina. Moja preporuka je da koristite testeninu od celog zrna koje ima veći sadržaj vlakana – objasnila je nutricionista Ema Beket za britanski San.

Prema njenim rečima nemojte se plašiti da jedete i podgrejan ručak od ove namirnice.

- Kad se testenina kuva i ohladi, neki od ugljenih hidrata se pretvaraju u skrob koji bolje reguliše nivo šećera u krvi i može dugo da vas drži sitim – dodala je ona.

Da njena teorija ima osnova govori i podatak da Italijani svakodnevno jedu pastu a ne spadaju u gojaznu naciju.

Pixabay.com

Dve do tri kockice crne čokolade denvno može vam pomoći da smršate, tvrde naučnici

Čokolada

Možda zvuči čudno ali čokolada može pomoći u sagorevanju viška masti u organizmu čime se povećava gubitak kilograma. Studija objavljena u jednom prestižnom medicinskom časopisu sugeriše da, ukoliko želite da smršate, ne treba da se odreknete omiljene poslastice. Čokolada pomaže i u održavanju nivoa šećera i drži organizam sitim. Tajna je da se ne preteruje u količini a dve do tri kockice su sasvim dovoljne. Osim toga, umesto mlečnih birajte crnu čokoladu sa visokim procentom kakaoa.

shutterstock.com

Jogurt je sjajan probiotik ali birajte onaj sa manjom količinom masti

Jogurt

Jogurt je jedna od onih namirnica koje mogu pomoći da smršate, samo birajte one vrste sa manjim procentom masti. Jogurt poboljšava varenje, sadrži probiotike koji dobro utiču na mikrofloru creva i smanjuje nadutost. Nedavna studija sprovedena na Univerzitetu u Tenesiju je pokazala da je jogurt sjajan izbor ukoliko želite da se oslobodite sala na stomaku. Jogurt je i odličan izvor vitamina, minerala, cinka, joda, kalijuma, kalcijuma i B 5 vitamina. Naravno i ovde važi pravilo umerenosti odnosno ne preterivati sa količinom jogurta koji se konzumura na dnevnom nivou.

Pixabay.com

Osim što su zdrave trešnje pomažu da se rešimo viška kilograma

Bobičasto voće

Bobičasto voće kao što su trešnje, borovnice, kupine i crveno grožđe mogu biti tajno oružje za gubitak viška kilograma posebno u predelu stomaka. Supstance koje voću daju boju mogu uticati na sagorevanje masnih naslaga oko stomaka i struka.

Pixabay.com

Riba posebno morska je uvek dobar izvor proteina

Predlog dijetetičara

Dijetetičar Melisa Majer ponudila je meni ukoliko želite da na zdrav način izgubite višak kilograma. Ona je navela koje količine kojih namirnica treba konzumirati na dnevnom nivou kako biste se osećali sito a opet smršali.

  • Povrće

Jedite uglavnom ono povrće koje nema skroba. Jedna šolja od 200 g sirovog povrća ili 100 g kuvanog je potreban dnevni unos povrća ukoliko želite da smršate.    

  • Ugljeni hidrati

Koristite žitarice od celog zrna, jedna porcija je ekvivalent jednoj kriški hleba, pola šolje kuvanog pirinča, testenine ili rezanaca, ili četvrtina šolje muslija.

  • Proteini

Tokom dana trebalo bi unositi i proteine i to 65 g kuvanog crvenog mesa ili 80 g kuvane piletine ili 100 g ribe. Umesto toga možete pojesti 2 jaja ili jednu tunjevinu ili 170 g tofu sira.

  • Mlečni proizvodi

Jedite mlečne proizvode sa manjim procentom masti. Možete popiti jednu šolju mleka ili tri četvrtine šolje jogurta ili dve tanke kriške tvrdog sira.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)