Telo

DA LI RIZIKUJETE KARCINOM KOŽE? Ovo se svi pitaju pred odmor: Može li da se koristi mleko za sunčanje od PROŠLE GODINE?

Koža je izuzetno važan organ koji je podložan spoljnim uticajima i zato se mora posebno paziti i tretirati tokom leta. Mnoge dame želeći da dobiju lep ten žure sa pripremama, pa ne obrate pažnju da li je prošlogodišnja krema za sunčanje i dalje funkcionalna.

05.07.2022 18:00

DA LI RIZIKUJETE KARCINOM KOŽE? Ovo se svi pitaju pred odmor: Može li da se koristi mleko za sunčanje od PROŠLE GODINE?
pexels.com

Želja mnogih je da tokom leta i jeseni imaju lep, taman ten, pa provode više vremena na paži, ali malo ko razmišlja o zaštiti od UV zračenja, čak i kada je oblačno.

Uprkos tome, što mnogi misle da oblaci "razgrađuju" prekomernu toplotu i sunčeve zrake kojima se izlažemo, situacija je suprotna. Tada, možemo najviše da izgorimo jer je protok UV zraka mnogo veći nego inače. Međutim, da li krema za sunčanje za koju smo prošle godine izdvojili papreni novac može da se koristi i ovog leta?

Stručnjaci su objasnili za "Romper" kako da znamo da li je kremi prošao rok trajanja jer se datum u međuvremenu izbrisao i da li je uopšte možemo korisititi?  

pexels.com

Izlaganje prekomernom suncu se ne preporučuje, a SPF zaštita i hidratacija su obavezni

Za razliku od šminke i kozmetike, na kojima je utisnut rok važenja kao smernica, mleko za sučanje se ne tretira na isti način. "Uprava Za hranu i lekove" smatra ga lekom koji se kupuje bez recepta i zato zahteva  deklaracuju sa utisnutim rokom važenja.

Dermatolog, Mariza Geršik kaže da se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je rok istekao  ne preporučuje.

- Ako zaista koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savetima, sigurno vam neće na kraju leta ostati mnogo kreme za sunčanje - napominje ona.

Šta se događa sa zastarelom kremom?

Ako ste se naivno dohvatili mleka za sunčanje misleći da je i ove godine potpuno efikasno i bezbedno i da će vas zaštititi od UV zračenja, razmislite još jednom. Stručnjaci napominju da ne posežete za njim tako lako jer je izvesno da više nema funkciju kakvu je imalo. Da nije bezbedno možete otkriti možda i na teži način. Dobićete opekotine po koži jer se hemikalije koje se nalaze u kremi za sunčanje, a štite od sunca, razgrađuju i gube svojstvo nakon izvesnog vremena. Takođe, dovodite sebe u rizik od potencijalne pojave karcinoma kože.

pexels.com

Treba proveravati utisnuti datum na ambalaži kreme za sunčanje i da li je krema promenila boju i miris

Zaštita od sunca u tom slučaju neće biti efikasna niti onakva kako je naznačeno na deklarciji, napominju stručnjaci, a verovatnoća da ćete dobiti opekotine i druge iritacije kože, zbog sastojaka kojima je istekao rok važenja je veliki. Fizički blokatori poput cinkovog oksida i titanovog oksida mogu da traju duže od hemijskih, međutim, uzimaju se u obzir i ostali sastojci u kremi prilikom određivanja njenog roka.

Da se krema ne bi pokvarila i da bi održala svoj rok trajanja, stručnjaci savetuju da se drži na sobnoj temperaturi i dalje od sunčeve svetlosti. Promena njene boje, strukture i mirisa jasni su pokazatelji da vam više nije od koristi. Čak i ako se oni ne vide, ako iste sigurni i smatrate da je izvesno vreme od korišćenja prošlo, stručnjaci napominju da je ipak bolje baciti je.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)