Telo

Vratili ste se sa mora i ŠTA SAD? Kosa je suva, a sa kože se već skida boja, OVAKO ĆETE TO PROMENITI!

Ukoliko ste se pitali kako da vam kosa nakon povratka sa mora ne izgleda suvo i iskrzano i šta treba uraditi da vaš preplanuli ten potraje, donosimo vam pregršt saveta.

29.06.2022 17:00

Vratili ste se sa mora i ŠTA SAD? Kosa je suva, a sa kože se već skida boja, OVAKO ĆETE TO PROMENITI!
shutterstock.com

Vratili ste se sa mora, doneli so na koži, pesak u koferu, lepe uspomene, ten boje cimeta, ali i kosu kojoj bi možda bila potrebna pomoć. Naravno, tokom letovanja se većina nas ne opterećuje feniranjem budući da se kosa i onako pere svakog dana, ali po povratku u "realni" svet i svakodnevicu većini nas najvažnije pitanje postane šta uraditi s vlasima isušenim hlorom, solju i sunčevim zracima kako bi one opet „živnule“. Takođe, iako s preplanulim tenom svi izgledamo zaista atraktivnije, čim se vratimo s odmora počnemo da se opterećujemo time da će svo to kvarcovanje izgledati kao najveća besmislica već nakon prvog tuširanja. Boja se neminovno i to veoma brzo skida. 

Srećna republika vam donosi nekoliko dragocenih saveta kako da se osvežite posle letovanja, svojoj kosi vratite sjaj, a kožu što duže zadržite blistavom i osunčanom.     

Nega kose leti

Na prvom mestu, valja istaći da vam skoro nijedan frizer neće preporučiti farbanje ili blajhanje kose pre polaska na more. Svako hemijsko oštećenje dlake samo će se pogoršati pod uticajem morske soli, adresivnog hlora i sunčevog zračenja, pa će i vaša kosa postati još suvlja. Zato, kolorizaciju odložite za period nakon mora jer sve farbane plavuše znaju kakav je osećaj kada sa sveže obojenom bisernom bojom urone u bazen, a izađu iz njega sa pramenovima boje lokvanja.

shutterstock.com

Devojka pere kosu

Kada se sa letovanja vratite, vaše vlasi će biti suve i to je nažalost neizbežno, ali ne i neizlečivo. Na prvom mestu, svaki dobar frizer će vam preporučiti da krajeve kose skratite nakon mora kako bi se odstranili suvi vrhovi i kako bi kosa nesmetano nastavila da raste. Nakon toga, predložiće vam neki tretman za revitalizaciju. Najčešće je to keratinski tretman koji ne bi trebalo mešati s keratinskim istravljanjem kose. Tretman se izvodi uz pomoć istih preparata, ali je postupak drugačiji, a glavni cilj je popunjavanje dlake i povratak izgubljenih proteina vlasima. Takođe, preporučuje se i tretman poznat kao „botoks za kosu“, koji hidrira vlasi. Razlika između dva tretmana je u trajnosti i ceni. Keratinski tretman je skuplji, ali traje 3 do 4 meseca, dok je "botoks kose" povoljniji, ali njegovi efekti su vidljivi samo 3 nedelje do mesec dana.

Kućna nega kose

Ukoliko kod kuće želite da negujete kosu, bilo bi dobro da nabavite šampon bez sulfata i agresivnih hemikalija, budući da će one još više da nagrizaju ošteće vlasi. Zato, odlučujte se za hranljive, ali blage šampone. Što se tiče maski i pakovanja, bilo bi dobro da odaberete one koje na sebi pišu da sadrže proteine za vlasi jer će takve maske regenerisati kosu. Budite svesni da većina proizvoda dostupnih po drogerijama nema toliko koncentraciju aktivnih sastojaka, te ukoliko želite da kvalitetno oporavite kosu nakon mora, najbolje bi bilo da pitate svog frizera za preporuku preparata namenjenih kućnoj nezi. Oni ipak poznaju kvalitet vaše kose najbolje i daće vam personalizovan savet.

shutterstock.com

Maske na bazi kokosa oporavljaju vlasi

Što se tiče pakovanja iz kućne radinosti, najbolje su se pokazala prirodna ulja koja se nanose na suvu kosu. U najbližoj prodavnici zdrave hrane kupite kvalitetno kokosovo ulje, nanesite ga na celu dužinu kose uveče, upakujte kosu u kapu za tuširanje ili kesu i tako prespavajte. Ujutru operite kosu i ona će biti glatka, svilenkasta i nahranjenja. Na sličan naćin možete upotrebiti i maslinovo ulje, s tim što bi 2 kašike ulja trebalo blago zagrejati, pa kada je mlako u njega dodati kašičicu meda. Tu smesu onda utrljavajte u krajeve kose i do nivoa ušiju, nikako na teme i koren dlake. Upakujte kosu u peškir ili kesu i tako prespavajte, pa ujutru opetite kosu na standardni način. Bilo bi poželjno da tada koristite neku stariju jastučnicu i da dobro zaštitite jastuke kako ulje ne bi nepovratno isflekalo posteljinu.

Nega kože posle letovanja

Sami sebi verovatno delujemo lepše kada nam je koža potamnela, te većina dama tada nema potrebu ni da se šminka jer zdravi sjaj broznanog tena sam po sebi ističe lepotu. Kako bi vam preplanulost duže potrajala, važno je voditi računa o nekoliko faktora. 

1. Hidratacija

shutterstock.com

Kada je telo hidrirano i ten duže traje

Vaša koža će delovati zdravije i duže će ostati tamna ukoliko unosite dovoljno vode. Kada vaš organizam nije hidriran i koža će to pokazati, te će postati suva i početi da se ljušti. Samim tim će i vaš preplanuli ten otići u zaborav nakon samo nekoliko nedelja. Takođe, bilo bi od pomoći uzimati suplemente na bazi beta karotena koji pomažu i pri tamnjenju, ali i prilikom održavanja boje na duže staze.

2. Umirivanje kože nakon sunčanja

shutterstock.com

Devojka se tušira nakon sunčanja

Nakon sunčanja obavezno je tuširanje kako biste s kože sprali so ili hlor, koji je dodatno isušuju. Nikako se nemojte tuširati vrelom vodom budući da je ona za kožu previše agresivna, pa će ona samim tim i brže krenuti da se ljuspa i da gubi boju. Osim toga, koristite gelove za tuširanje koji ne sadrže alkohol jer on takođe ima isušujući efekat. Samo nežne kupke i mlaka voda dolaze u obzir ukoliko želite da vam ten potraje. Možda će vam delovati smešno, ali bi bilo dobro da koristite mekane peškire umesto grubljih jer će oni izazivati manje trenja u kontaktu s kožom, te će se ona manje i ljuštiti.

3. Nega kože nakon tuširanja

shutterstock.com

Hranite kožu redovno kako bi vam boja duže trajala

Nakon kupanja, obavezno nahranite kožu. Hidratantni balzami i mleka za telo na bazi hijaluronske kiseline će vašu kožu oporaviti od sunčevih zraka, a pored njih možete koristiti i hranljive maslace za telo, ukoliko vam ne smeta to što će vašoj koži trebati malo više vremena da ih upije. Kakao maslac se pokazao najbolje u tu svrhu. Nakon hidratacije, možete koristiti i suva ulja za kožu, koja će je dodatno nahraniti i dati joj prelep sjaj. Skoro svaki kozmetički brend u svojoj ponudi ima i „after sun“ sprejeve, koji su idealni da rashladite i umirite svoju kožu nakon sunčanja. Ukoliko koristite ovakve proizvode na moru, boja na vašoj koži će se sigurno zadržati mesecima.

4. Pilinzi

shutterstock.com

Pilingom istaknite lepotu svog tena

Iako će vam ovo možda delovati kontraintuitivno, istina je da će vaš ten delovati duplo lepše nakon upotrebe ovih preparata. Logika u ovome je sledeća - mrtve ćelije kože koje se nalaze na njenoj površini će umanjivati sjaj vašeg tena, te će on delovati sivo i bleđe. Ukoliko nežnim pilinzima uklonite suve ćelije kože, vaša preplanulost će doći do izražaja u punom sjaju. Pored toga, ten će vam trajati duže i bledeće postepeno. Najbolji pilinzi koje možete koristiti nakon povratka sa letovanja su na bazi hranljivog badema, meda, smeđeg šećera, ali i uljani pilinzi koji će pored uklanjanja mrtvih ćelija i nahraniti vašu kožu.

5. Proizvodi za samopotamnjivanje

Pri održavanju tamnog tena, dozvoljeno vam je da malo „varate“. Ukoliko želite da vaša boja duže ostane intenzivna i sveža, koristite sredstva za samopotamnjivanje. Pre njih su obavezni piling i depilacija, a nanose se isključivo na sasvim suvu kožu. Budući da te proizvode nanosite na već postojeću osnovu, nije vam neophodno da odmah razvijete izrazito tamnu boju. Zato, umesto da sredstvo za samopotamnjivanje nanesete direktno na kožu, sipajte ga u rukavicu i dodajte i malo svog standardnog mleka za telo, pa pomešajte. Zatim ga nanesite na kožu i lepo razmažite u čemu će vam mleko za telo biti od velike pomoći.

shutterstock.com

Proizvodi za samopotamnjivanje će vam produžiti preplanulost

Nakon nanošenja sredstva za samopotanjivanje nemojte se tuširati najmanje 5 sati. Ako ste kremu naneli uveče preporučuje se da se ujutru istuširate kako biste sprali lepljivi film i neprijatan miris. Nakon toga se namažite hranljivom kremom za telo. Na taj način ćete održavati ujednačen preplanuli ten koji će vam i trajati duže. Ukoliko želite da naglasite boju, na ključne kosti, dekolte i ramena nanesite mleko za telo sa svetlucavim česticama i svi će znati da ste se upravo vratili sa neke egzotične destinacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)