Šminka

IZGLEDAJTE BESPREKORNO I NA 30 PLUS: Saveti kozmetičara i šminkera za savršen ten i šminku na visokim temperaturama!

Sa porastom temperatura i blizinom leta, šminkanje i nega kože lica postaju sve veći izazov. Da biste sebi olakšati život na predstojećim vrućinama, poslušajte savete profesionalaca.

27.05.2022 19:00

IZGLEDAJTE BESPREKORNO I NA 30 PLUS: Saveti kozmetičara i šminkera za savršen ten i šminku na visokim temperaturama!
shutterstock.com

Krenuli ste na posao, osam je sati ujutru, a već je upekla zvezda! Vi se preznojavate, puder koji ste naneli pre 15 minuta je, čini se, već ispario, maskara se istopila i preslikala svuda okolo, a ruž vam se razlio. Onda se okrenete i na par koraka od vas ugledate devojku kojoj je baš sve na mestu, kao da ima štit od visokih temperatura oko sebe. U tom trenutku biste se sigurno zapitali kako je to uopšte izvodljivo. Upravo vam portal Srećna Republika otkriva trikove za sjajnu kožu lica i besprekornu šmunku čak i kada vrućina pokuca na vrata.

Put do lepe kože kreće iznutra

Leti je lakše jesti zdravije. Vodite računa o sebi, svakodnevno uzimajte suplemente, kako biste bili sigurni da unosite dovoljno vitamina i minerala u svoj organizam. Pijte dosta tečnosti, ali uglavnom vode. Tokom leta organizam brže dehidrira, što se može odraziti na kvalitet vaše kože, a na prvom mestu je loše za vaše celokupno zdravlje. Dakle, pijte najmanje 2,5 litara vode tokom toplijih meseci i vaša koža će zablistati. Izaberite zdraviji način života, jedite pravilno, spavajte kvalitetno i doviljno, ostanite hidrirani i vežbajte i to će se i te kako videti na vašem licu i koži.

Nega kože lica u letnjim mesecima

Zaštitni faktor

Vaša koža se menja tokom leta, tako da to morate uzeti u obzir prilikom odabira proizvoda za negu vaše kože. Obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom. Možda niste znali, ali ovakvi proizvodi pored zaštite od štetnih UV zraka, vašoj koži pomažu i da uspori pojavu bora, učvršćuju je i ujednačavaju njen ton. Birajte kreme koji sadrže vitamin E, koje se samo da štite vaše lice, već i hidriraju vašu kožu. Odlučite se za laganije gelaste formule, kako biste izbegli zapušenje pore i omraženi beli film na licu koji ovakvi proizvodi obično ostavljaju iza sebe. Birajte kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili višim.

Maske i pilinzi

Preporučljivo je koristiti masku za lice na bazi gline kao piling. Ona će ukloniti prljavštinu i nečistoće iz kože, upiti višak sebuma, otpušiti pore i pročistiti vašu kožu. Ipak, ona je pogodna samo za normalnu, masnu i kombinovanu kožu. Ukoliko vam je koža suva ili osetljiva, preskočite ovo i birajte nešto hranljivije, a laganije teksture. Takođe, postarajte se da vaši proizvodi za negu ne sadrže alkohol, jer će on dodatno isušiti tanku kožu lica, te će ono delovati dehidrano.

Borba protiv neujednačenog tena

Ako vam se hiperpigmentacija i fleke pojave čim sunce izađe, osim kreme sa visokim zaštitnim faktorom, treba bi da koristite i proizvode koji pomažu kod uklanjanja pega od sunca. Tretmani na bazi mandelične kiseline će vam najbolje poslužiti za ovu svrhu. Naime, ova voćna kiselina pomaže da tamne fleke brže izblede i nestanu, a osim toga i hidrira kožu. Osim ovog tretmana, i esencija vitamina C takođe može pomoći da posvetlite kožu licu i da joj pružite dodatnu blistavost, a takođe vas štiti od zagađenja i slobodnih radikala. Ipak, valjalo bi da obratite pažnju, budući da bi ova dva proizvoda trebalo koristiti isključivo popodne ili uveče, kako biste izbegli izlaganje lica direktnoj sunčevoj svetlosti.

Predeo oko očiju

Svi mi uglavnom imamo fine linije u predelu oko očiju, te bi valjalo da se potrudimo oko osetljive kože tog dela lica i postaramo se da bude nahranjena i hidrirana. Koristite antiejdž serum za okoloočnu regiju tokom leta, umesto težih kremastih tekstura. Ovakav proizvod će hidrirati područje oko očiju, smanjiti pojavu linijica i bora, umanjiti podočnjake, ali i nahraniti vaše obrve i trepavice.

Lagana letnja šminka

Ten

Uvek bi trebalo da imate letnji i zimski tečni puder i korektor, jer se boja kože lica menja tokom godišnjih doba. U toplijim mesecima bi trebalo da težite svežem i zdravom izgledu. Stoga se možete odlučiti za toniranu hidratantnu kremu ili lagani tečni puder koji se može nadograditi, sa laganom do srednjom pokrivenošću. Umesto mat varijanti, birajte one koji imaju sjajniju završnicu. Nešto lakša podloga je savršena za letnje mesece, jer će prikriti bubuljice, pege, tamne fleke i crvenilo na vašem licu, ali će vas istovremeno i zaštititi od štetnih efekata plave svetlosti i ojačati barijeru kože kako bi ona zadržala vlagu. Izgledaće prirodno na vašem licu i trajaće vam ceo dan.

Usne

Isto važi i za ruž, boja karmina je svakako važna, ali su nešto ređe teksture primerenije za letnje mesece. Tačno je da mat ruževi imaju intenzivniju pigmentaciju i da će vam pružiti glatke i lepo definisane usne, kao i to da će se na njima zadržati ceo dan. Međutim, tokom leta je bolje odabrati lagani tonirani balsam. On će se stopiti sa bojom vaših usana, izgledaće prirodnije, a biće vam i lakše da ga nosite i popravljate tokom dana. Osim toga, on će i nahraniti tanku kožu usana, sprečiti njihovu dehidrataciju i pucanje, što se dešava i u letnjim mesecima.

Oči

Boje senki koje koristite bi takođe trebalo da menjate i rotirate tokom godine. Umesto crnih tonova i izraziti suvih mat tekstura, tokom leta se preporučuje da koristite nešto svetlije boje, kao što je braon. Ovakve nijanse uvek možete nadograditi, te na taj način one mogu da budu svetle ili tamne koliko god vi to želite. Za večernje izlaste, dodajte zlatnu ili svetliju bakarnu senku na pokretni deo kapka i vaš pogled će da zablista uz pomoć ovih sjajnih metalik nijansi. Kao i kod celokupne letnje šminke, manje je više!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)