Odrasli

OVI MLEČNI PROIZVODI UNIŠTAVAJU CREVA, A SRBI IH KONZUMIRAJU SVAKI DAN! Ne samo da nisu zdravi, nego i goje

Pojedine vrste mlečnih proizvoda mogu da budu štetne po zdravlje.

27.07.2024 15:30

OVI MLEČNI PROIZVODI UNIŠTAVAJU CREVA, A SRBI IH KONZUMIRAJU SVAKI DAN! Ne samo da nisu zdravi, nego i goje
Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Fermentisani mlečni proizvodi, poput jogurta, kiselog mleka i pavlake, često se preporučuju kao deo zdrave ishrane zbog korisnih bakterija koje sadrže. Međutim, ruski dijetolog Darija Rusakova ističe da nisu svi ovi proizvodi podjednako korisni za zdravlje.

Postoje određeni fermentisani mlečni proizvodi koji mogu imati negativan uticaj na organizam.

Jogurti sa aditivima

Jogurti koji sadrže razne aditive i veštačke dodatke, iako se često percipiraju kao zdrav izbor, zapravo mogu biti štetni po zdravlje. Ovakvi jogurti često sadrže velike količine šećera, što može narušiti apsorpciju kalcijuma i učiniti ih sličnijim slatkišima nego zdravom mlečnom namirnicom.

Mlečni proizvodi bez masti

Mnogi ljudi posežu za mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti u nameri da unesu manje kalorija, ali Darija Rusakova ističe da ovi proizvodi nisu nužno zdraviji izbor.

shutterstock.com

Kada jogurt može da bude štetan

 

Dodavanje skroba radi postizanja odgovarajuće konzistencije može učiniti ove proizvode kaloričnijim, dok niska mast može rezultirati nedovoljnim zasićenjem tela i povećanjem nivoa šećera u krvi.

Masna pavlaka

Pavlaka sa visokim sadržajem masti može biti teška za varenje i opterećivati rad pankreasa i jetre. Ipak, Darija Rusakova naglašava da to ne znači da treba potpuno izbegavati ovu namirnicu. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje pavlake sa manjim sadržajem masti, oko 10-15 odsto, kako bi se izbegli probavni problemi i smanjio rizik od gastrointestinalnih oboljenja, piše newsme.com.ua.

Dakle, iako fermentisani mlečni proizvodi imaju brojne zdravstvene prednosti, važno je obratiti pažnju na izbor proizvoda kako bi se osiguralo da doprinose opštem zdravlju i dobrobiti organizma.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)