Zatvor može biti povremen ili hroničan, a uzroci se kreću od načina života do gastrointestinalnih stanja kao što je sindrom iritabilnog creva. Ali u skoro svakom slučaju zatvora, hrana je važan faktor.
Vlakna su glavna komponenta hrane koja ublažava zatvor, kao i samu stolicu.
Inače, stručnjaci upozoravaju da je imanje stolice na dva, do tri dana ogroman problem.
- Normalno je imati stolicu svaki drugi dan, a normalno je imati i dvaput dnevno. Imati tri, četiri pražnjenja dnevno takođe ne znači da imate bolest. Moguće je i da je došlo samo do digestivnog funkcionalnog ispada, ili je da pacijent u opsegu koji zovemo sindrom iritabilnih creva ili IBS. U svakom slučaju bolje je javiti se doktoru nego sami sebe lečiti preko Googla - rekao je jednom prilikom za Blic doktor Slobodan Srećković, specijalista interne medicine, gastroenterohepatolog i šef Odseka za endoskopiju Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara".
Ovo su namirnice koje vam značajno mogu poboljšati rad digestivnog trakta i pospešiti pražnjenje. Najbolje je da ih konzumirate u jutarnjim časovima.
Hrana bogata vlaknima
U hrani se nalaze dve vrste vlakana: rastvorljiva vlakna i nerastvorljiva vlakna. Hrana bogata jednom ili obema vrstama može ublažiti i povremeni i hronični zatvor.
Nerastvorljiva vlakna
Nerastvorljiva vlakna su ono što smatramo grubom hranom. To je materijal iz hrane koji vaše telo ne može da razgradi tokom varenja, tako da izlazi iz tela praktično čim uđe.
Hrana bogata nerastvorljivim vlaknima uključuje:
- semenke voća i povrća
- kokice
- lisnato zelenilo
- orašasti plodovi
- sušeno voće
- rastvorljiva vlakna

Shutterstock
S druge strane, rastvorljiva vlakna su vrsta vlakana koja se rastvaraju u vodi. Kada se rastvore u vodi u digestivnom traktu, formiraju gel koji dodaje volumen. Gel takođe deluje kao prirodni omekšivač stolice, čineći pražnjenje creva lakšim.
Rastvorljiva vlakna se mogu naći u:
- celim zrnima
- jabukama
- bananama
- kuvanom povrću
- ovsenoj kaši
Neke od preporučenih namirnica za zatvor uključuju obe vrste vlakana. Na primer, krompir i jabuke imaju rastvorljiva vlakna unutra, a nerastvorljiva vlakna u spoljašnjoj koži.
Jedite više vlakana da biste ublažili zatvor.
Ako se povremeno suočavate sa zatvorom, dovoljno je povećati unos vlakana na nekoliko dana kako biste se vratili na normalniji "raspored" pražnjenja creva.
Tipičan pristup je do 25-30 grama vlakana dnevno za žene i 30-38 grama za muškarce, piše "Johns Hopkins".
Komentari (0)