Jela bez mesa

GRAVČE NA TAVČE ORIGINALNI RECEPT ZA ČUVENI MAKEDONSKI SPECIJALITET: Posna verzija ovog tradicionalnog jela je kao stvorena za Badnji dan!

Iako je sličan našem pasulju prebrancu ukus je drugačiji.

03.01.2024 13:40

GRAVČE NA TAVČE ORIGINALNI RECEPT ZA ČUVENI MAKEDONSKI SPECIJALITET: Posna verzija ovog tradicionalnog jela je kao stvorena za Badnji dan!
shutterstock.com

Gravče na tavče je tradicionalno makedonsko jelo koje se može poslužiti kao samostalni obrok ili kao ukusan prilog. Najčešće se pravi uz suva rebra, ali kako je sad u toku poslednja nedelja Božićnog posta Srećna republika vam donosi posnu verziju ovog specijaliteta. 
Ovo preukusno jelo kao stvoreno je za Badnji dan i budite sigurni da će svi tražiti dodatni tanjir. Gravče na tavče je slično našem pasulju prebrancu, ali i različito zbog dodataka i pruža jedinstveni gurmanski užitak.

Sastojci:

  • 500 g krupnog belog pasulja Tetovca
  • 300 g sveže crvene paprike
  • 200 g svežeg paradajza 
  • 200 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • nekoliko kašika ulja
  • 1 ljuta papričica
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika brašna
  • so i biber po želji

Priprema: 

Pasulj potpiti u vodu i ostaviti da prenoći. Prokuvati ga u slanoj vodi da omekša i procediti. Sitno iseckati crni luk i propržiti ga na vrelom ulju, zatim dodati beli luk, iseckanu svežu papriku, ljutu papričicu i paradajz i krčkati na tihopj vatri 10 minuta. Dodati brašno i alevu pariku da se zgusne pa dodati 300 ml vode i pustiti da provri.Skuvani pasulj sipati u glinenu posudu, dodati prodinstano povrće, so, bier po ukusu i pažljivo promešati. Dodavati toplu vodu da pasulj ogrezne i staviti u rernu da se zapeče. Jelo je gotovo kad se pasulj potpuno skuva, ali ostavite da bude malo softastiji. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)