Gravče na tavče je tradicionalno makedonsko jelo koje se može poslužiti kao samostalni obrok ili kao ukusan prilog. Najčešće se pravi uz suva rebra, ali kako je sad u toku poslednja nedelja Božićnog posta Srećna republika vam donosi posnu verziju ovog specijaliteta.
Ovo preukusno jelo kao stvoreno je za Badnji dan i budite sigurni da će svi tražiti dodatni tanjir. Gravče na tavče je slično našem pasulju prebrancu, ali i različito zbog dodataka i pruža jedinstveni gurmanski užitak.
Sastojci:
- 500 g krupnog belog pasulja Tetovca
- 300 g sveže crvene paprike
- 200 g svežeg paradajza
- 200 g crnog luka
- 3 čena belog luka
- nekoliko kašika ulja
- 1 ljuta papričica
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika brašna
- so i biber po želji
Priprema:
Pasulj potpiti u vodu i ostaviti da prenoći. Prokuvati ga u slanoj vodi da omekša i procediti. Sitno iseckati crni luk i propržiti ga na vrelom ulju, zatim dodati beli luk, iseckanu svežu papriku, ljutu papričicu i paradajz i krčkati na tihopj vatri 10 minuta. Dodati brašno i alevu pariku da se zgusne pa dodati 300 ml vode i pustiti da provri.Skuvani pasulj sipati u glinenu posudu, dodati prodinstano povrće, so, bier po ukusu i pažljivo promešati. Dodavati toplu vodu da pasulj ogrezne i staviti u rernu da se zapeče. Jelo je gotovo kad se pasulj potpuno skuva, ali ostavite da bude malo softastiji. Prijatno!
Komentari (0)