Zatvor je problem koji se javlja kada se creva ne prazne redovno i kako treba i to je svako bar jednom u životu iskusio. Ipak, ako prečesto imate problema sa zatvorom, prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, ispričao je na koji način je moguće rešiti konstipaciju veoma jednostavno.
Jedna biljka, tvrdi ovaj stručnjak, može da reši problem sa zatvorom bez mnogo muke. Međutim, važno je znati na koji način je treba uzimati. On preporučuje da se konzumira što češće, a u pitanju je raštan.
- Treba da se jede triput nedeljno, ali mora da se pripremi tako da se izvuče gorčina lista. Belina, odnosno stabiljka, mora da se iseče pre nego što se list stavi na paru. Ovaj zeleniš mora da se potopi, pa se isecka na rezance i bari se. Postoji razlika u hemijskom sastavu između zelja, kupusa i raštana. U raštanu ima folata. Dobro je da ga triput nedeljno jedu žene koje su gravidne. Ima vitamina C više nego kupus, kao i vitamine A i E. Sadrži dve hemijske supstance koje poboljšavaju vid - rekao je prof. Perišić za TV Prva.
shutterstock.com
Inače, raštan je zimsko povrće koje može biti i zamena za kupus i odlično podnosi niske temparature. Poznati gastroeneterolog je istakao kako raštan utiče na sistem za varenje.
- Odličan je za probavni sistem. Bolji je od kupusa. Dobro skuvan raštan ne sme da ima gorak ukus. Ako se dobro propari, treba manje da se kuva, a ako ne, onda je potrebno 10 do 12 sati. To je tradicionalna hrana, polako treba svako da se navikne. Onaj ko raštan jede dva do triput nedeljno, nema opstipaciju. Bolji je čak i od koprive, to je čudo Božije - pojasnio je gastroenterolog dr Perišić.
Komentari (0)