Odrasli

ONO ŠTO KUPUJEMO MOŽE DA POKAŽE DA LI IMAMO RAK: I to osam meseci pre pojave prvih tipičnih simptoma i postavljanja dijagnoze, tvrde lekari!

Studija sprovedena u Britaniji ukazala je na koje bi simptome žene trebalo da obrate pažnju kada je u pitanju kancer jajnika.

02.02.2023 19:01

ONO ŠTO KUPUJEMO MOŽE DA POKAŽE DA LI IMAMO RAK: I to osam meseci pre pojave prvih tipičnih simptoma i postavljanja dijagnoze, tvrde lekari!
Shutterstock

Britanski istraživači proučavali su navike žena u kupovini i koje lekove najčešće pazare u apotekama. Na osnovu studije i praćenja lojalti kartica u apotekama došlo se do zaljučka da se neke najopasnije bolesti, kao što je tumor jajnika, može otkriti i osam meseci ranije na osnovu medikamenata koje su kupovale žene.

Lekari naglašavaju da je rano dijagnostikovanje bolesti, posebno tumora, od ključnog značaja za lečenje. Što se bolest ranije otkrije, to pacijent ima veće i bolje šanse za lečenje.

Shutterstock

Lekovi koje žene konzumiraju umnogome mogu da ukažu na to od kakvog oboljenja one pate

Lekovi bez recepta 

Promena navika u kupovini lekova bez recepta sugerišu da se rani simptomi tumora jajnika javljaju mesecima pre dijagnostikovanja bolesti, često kad ni same žene nisu svesne da su bolesne. Naime, osam meseci pre dijagnoze one su pojačano kupovale lekove za stomačne bolove ili medikamente za rešavanje probavnih problema. Rezultati su analizirani na osnovu podataka apotekarskih lojalti kartica 283 žene. Od tog broja, kod čak 153 dame nekoliko meseci kasnije je dijagnostikovan tumor jajnika.

Mnoge od obolelih pacijentkinja kasnije su ispričale da su prve simptome primetile između četiri i po i osam meseci pre dijagnoze bolesti. Najčešći simptom bili su bolovi u stomaku i problemi sa probavom na koje nisu previše obraćale pažnju, verujući da se radi o nekom drugom zdravstvenom problemu. 

Foto: Shutterstock

Bolovi u stomaku i probavne smetnje javljaju se i osam meseci pre postavljanja dijagnoze

Važno otkriće

Kako je objasnio autor studije dr Džejms Flanagan, ti simptomi su prilično česti i uobičajeni, ali mogu biti znak i ozbiljnih obolenja kao što je tumor jajnika.

- Koristeći podatke o kupovini naša studija je otkrila primetan porast kupovine lekova protiv bolova i probavnih smetnji među ženama s tumorom jajnika. To se dogodilo i osam meseci pre postavljanja dijagnoze u poređenju s damama koje nisu bile bolesne - rekao je on.

Cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li je moguće simptome kancera jajnika uočiti mnogo ranije pre nego što se pojave simptomi te bolesti kako bi se poboljšalo lečenje i šansa pacijenta za izlečenje. Dr David Krozbi, šef odeljenja za istraživanje prevencije i rano otkrivanje tumora jajnika u Velikoj Britaniji, naglasio je da je to veoma važno otkriće.

- Promene u navikama u kupovini lekova potencijalno su nov način ranog skrininga u otkrivanju tumora jajnika i spasavanju života. To je tek početak i ovom temom moramo se još pozabaviti - naglasio je on.

Stručnjaci se nadaju da će podaci iz studije biti korisni i za praćenje promena navika u kupovini lekova i kod drugih vrsta kancera kao što je tumor želuca, jetre, bešike...

Foto: Shutterstock

Žene kojima je tumor dijagnostikovan u ranoj fazi bolesti imaju 93 odsto šanse da prežive bolest

Simptomi tumora jajnika

Prvi znaci koji upozoravaju na karcinom jajnika često mogu biti nejasni u ranom stadijumu bolesti, pa se najčešće ni ne dovode u vezu sa tom bolešću. Stručnjaci su upozorili da treba da se obrati pažnja na sledeće simptome:

  • Gubitak apetita
  • Bolovi u stomaku
  • Nadimanje

Lekari naglašavaju da 93 odsto žena kojima je tumor jajnika dijagnostikovan u ranoj fazi može da preživi pet i više godina. Žene kojima je karcinom otkriven u uznapredovanoj fazi bolesti, imaju svega 13 odsto šanse da prežive tu opaku bolest.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)