Odrasli

IMATE GRIP ILI PREGHLADU? Ovo nikako ne smete da jedete!

Postoje namirnice koje opterećuju želudac u vreme kada je on posebno osetljiv, pa je važno voditi računa o ishrani kada postoje simpomi prehlade i gripa, poput povišene telesne temperature.

bySrećna republika

02.02.2023 17:01

IMATE GRIP ILI PREGHLADU? Ovo nikako ne smete da jedete!
shutterstock.com

Konzumiranje hrane bogate hranjivim supstancama korisno je bez obzira na vrstu bolesti, međutim, nema sva hrana isto dejstvo i efekat na sve ljude, a posebno kada oni pate od nekog teškog zdravstvenog stanja

Kada imate grip ili prehladu može da vam se čini kao da ništa ne može da vam pomogne da se osećate bolje, ali isto tako mnogi od nas nismo svesni da neke namirnice mogu da učine da se osećamo znatno lošije. A upravo je to slučaj s određenom hranom i to ne samo zbog činjenice što ona može pogoršati osećaj mučnine, inače karakterističan u vreme gripa ili prehlade, već i zbog nekih drugih činjenica. 

Ove četiri namirnice trebalo bi da izbegavate kada imate grip ili prehladu, piše Health. 

Pixabay

Hrana bogata mastima 

Masna hrana

Kada vas muče želudačni problemi, ali i kada vas lomi temperatura, potrudite se da izbegavate hranu koja se teško razlaže i koja je štetna za vaš gastrointestinalni trakt. Treba izbegavati ili ograničiti hranu bogatu zasićenim mastima, kao i prženu, masnu hranu.

Slatka hrana ili slatka pića

Možda mislite da su voćni sokovi bogati vitaminom C i vaš najbolji izbor kada ste bolesni, ali većina ovih opcija nije nutritivno bogata i može uzburkati vaše trenutno stanje. Pijte vodu, izbegavajte slatkiše i odmarajte, kako svoje telo, tako i svoj duh.

Foto: Shutterstock

Pojedine žitarice teže se vare od drugih i samim tim opterećuju želudac 

Žitarice koje se teško vare

Grip povremeno izaziva želudačne tegobe, pa se preporučuje da se držite hrane koja je lako svarljiva, poput jednostavnih/rafiniranih ugljenih hidrata. Namirnice poput suvih slanih krekera, tosta i pereca su lake za želudac i najverovatnije ćete ih "tolerisati" kada imate grip.

Pića s kofeinom i alkohol

Ukoliko vam je temperatura povišena i pojačano se znojite, morate obratiti pažnju na dehidrataciju organizma. Posebno kada imate groznicu. Kofein i alkohol mogu pogoršati vaše simptome (posebno one koji imaju veze sa želucem), pa se iz tog razloga preporučuje da pijete vodu i u organizam unosite druge bistre tečnosti tokom dana, kako biste ostali hidrirani.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)